Poldi vydražil podnikatel Vlček. Areál by mohl sloužit i k jinému účelu než výrobě oceli

Byznys ČT24 o dražbě Poldi (zdroj: ČT24)

Na druhý pokus byla ve středu za 251 milionů korun vydražena zkrachovalá kladenská huť Poldi. Zástupce insolvenčního správce Poldi Michal Žižlavský řekl v pořadu Byznys ČT24, že je velmi spokojen s dosaženou cenou, protože o 70 milionů přesahuje cenu stanovenou znalcem. Podle agentury ČTK je vydražitelem podnikatel Jindřich Vlček.

Dosaženou cenu Žižlavský ocenil i vzhledem k tomu, že Poldi byla poměrně dlouho v komplikované situaci.  Věří, že na rozdíl od první dražby, kdy vydražitel nakonec nezaplatil (261 milionů korun), se nyní celý proces podaří uzavřít. 

Pokud by se tak ani tentokrát nestalo, požadoval by příště insolvenční správce složení ceny předem.  

Žižlavský uvedl, že Poldi byla extrémně zadlužená. Zmínil částku 1,7 miliardy korun, která se však po prozkoumání pohledávek a jejich eliminaci snížila na zhruba 800 milionů korun. Věřitelé by měli být vyplaceni pouze z úspěšného prodeje Poldi.

Insolvenční správce také podotkl, že při prohlídkách před dražbami byli přítomni i zástupci významných evropských strategických investorů. O skutečné identitě vítězného dražitele však nemá informaci.

Za největší výhodu hutě považuje to, že vyráběla specifickou ocel a měla kvalifikované pracovníky.

Poldi
Zdroj: ČT24

Podle informací agentury ČTK je vydražitelem ze středeční dražby podnikatel Jindřich Vlček. Svůj záměr s podnikem chce zveřejnit do dvou týdnů. Připustil, že areál by mohl být využíván i k jinému účelu než k výrobě oceli.

„Teď to tady řešíme,“ řekl Vlček na dotaz agentury, jaký bude další osud huti.  

Poldi, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a lidé dostali výpovědi. Podle obchodního rejstříku Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy dodavatelům materiálů, energií a dalším. Dosáhly až jedné miliardy korun. Důsledkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud loni povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů vzniklých před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade donedávna pracovalo 150 lidí.