Kabinet odsouhlasil daňový balíček: Změna odpočtu DPH zasáhne veřejnoprávní média

Vláda v demisi ve středu schválila tzv. daňový balíček, který obsahuje změny v zákoně o dani z příjmu, zákona o Finanční správě ČR, zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) nebo daňového řádu. V praxi ruší možnost stamilionových odpočtů DPH u veřejnoprávních médií. Česká televize před těmito změnami varovala. Podle ní ohrožují dostupnost volně šířeného televizního vysílání a zároveň znamenají porušení vládního závazku z roku 2016.

Opatření ohledně DPH bylo zavedeno teprve loni: podle něj mohou veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Jenže toto opatření prý není slučitelné s unijním právem. 

„Ponecháním současné právní úpravy týkající se rozhlasového a televizního vysílání prováděného provozovateli ze zákona, která je neslučitelná se směrnicí o dani z přidané hodnoty, se Česká republika vystavuje riziku zahájení řízení pro neplnění povinností, které vyplývají z práva Evropské unie, včetně uložení peněžitých sankcí,“ uvádí materiál. 

Ministerstvo ve středu uvedlo, že na rozpor nyní platné úpravy s unijním právem upozorňovalo už při jejím schvalování v roce 2017 a už tehdy avizovalo, že v další novele zákona tento nesoulad odstraní.

Citelný zásah do digitalizace

Českou televizi by změna ročně připravila o 350 až 400 milionů korun, uvedla tisková mluvčí ČT Karolína Blinková. Peníze přitom byly u České televize určeny k financování procesu druhé vlny digitalizace televizního vysílání, který televizi v roce 2016 nařídila vláda s tím, že jí bude garantovat legislativní a ekonomické podmínky k tomuto kroku. Česká televize v loňském roce v dobré víře zahájila investice do digitalizace a podepsala také smlouvy na provozování nových sítí, uvedla Blinková. 

„Navzdory našemu varování a relevantním argumentům renomovaných daňových poradců ministerstvo financí protlačilo změnu zákona. Tím byl porušen princip, že až do roku 2021 bude Česká televize výnosy z DPH investovat do digitalizace,“ sdělil generální ředitel České televize Petr Dvořák. Zdůraznil, že pokud změny schválí parlament a vláda nepřijde s žádným kompenzačním řešením, přinese to citelný zásah do procesu digitalizace.

„Lidé mohou přijít ze dne na den o bezplatné televizní vysílání a ve snaze najít potřebné finance budeme diskutovat i omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí. Takové peníze se jednoduše nedají najít v úsporách,“ řekl Dvořák. Pro představu dodal, že 400 milionů korun odpovídá prostředkům vynaloženým na výrobu nových pořadů pro ČT:D a ČT art za dva roky. 

Tisková mluvčí ČT doplnila, že možnost odpočtu DPH pro veřejnoprávní média není v rozporu s evropským právem. Úpravy zákona, které Česká televize před přijetím daňového balíčku diskutovala s Ministerstvem financí a které by nevedly k zastavení financování druhé vlny digitalizace, byly plně v souladu s evropskými směrnicemi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Změnou by Český rozhlas podle svého úterního vyjádření mohl přijít až o 120 milionů korun ročně. Šéf rozhlasu i kvůli změnám v DPH oznámil, že bude rozhlas část zaměstnanců propouštět. Roční výdaje rozhlasu jsou zhruba 2,25 miliardy korun. 

Podle ministerstva financí činnost financovaná z koncesionářských poplatků za rozhlas a televizi není předmětem daně z přidané hodnoty. „Ministerstvo financí od počátku zastává názor, že získání finančních prostředků pro financování jakéhokoliv projektu není argumentem pro porušování základních principů daně z přidané hodnoty a získání výhodného postavení pro dva konkrétní daňové subjekty, které financují svůj chod zejména z koncesionářských poplatků vybíraných od občanů a firem,“ uvedl mluvčí ministerstva Filip Běhal.

Na daň z hazardu dohlédne Specializovaný finanční úřad

Novela zákona o dani z hazardních her, kterou materiál rovněž obsahuje, se snaží zjednodušit a zefektivnit správu daně. Například prostřednictvím změny způsobu, jakým se v základu daně zohledňují vrácené vklady tak, aby bylo méně často nutné podávat dodatečná daňová přiznání. Nově by podle materiálu měl tuto daň spravovat Specializovaný finanční úřad, což obsahuje návrh novely zákona o Finanční správě ČR.

V případě novely zákona o daních z příjmu navrhuje ministerstvo zavést požadavky EU ohledně pravidel proti praktikám vyhýbání se daňovým povinnostem. Dále obsahuje úpravu spočívající v rozšíření oznamovací povinnosti o odvedené sražené daně z příjmů plynoucích daňovým nerezidentům do zahraničí, a to i na osvobozené příjmy a příjmy, které podle mezinárodní smlouvy nepodléhají zdanění v České republice.

Daň má dopadnout i na zahřívaný tabák

V Česku by měla být nově zavedena daň ze zahřívaných tabákových výrobků. Týkat by se to mělo například výrobků iQOS od společnosti Philip Morris, ve kterých se na rozdíl od cigaret tabák jen zahřívá.

Spotřební daň ze zahřívaných tabákových výrobků by podle návrhu měla být aplikována na váhu, se sazbou daně ve stejné výši jako je u tabáku ke kouření. „Výsledná míra zdanění bude vzhledem k nízké hmotnosti tabáku obsaženého v zahřívaných tabákových výrobcích nižší než například v případě cigaret, což mimo jiné reflektuje skutečnost, že by se mělo jednat o méně škodlivé výrobky pro lidské zdraví, než je tomu u tradičních tabákových komodit,“ uvedlo ministerstvo. V novele se také upravují podmínky pro aplikaci tabákové nálepky na jednotlivá balení cigaret.

Materiál neobsahuje původní návrh resortu na zrušení superhrubé mzdy. O záměru již na konci dubna informovala senátory ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). Podle ní na to nemá vláda nyní politickou podporu, a změny by tak měly vycházet pouze z požadavků Evropské unie.