Stavebnictví zažívá boom. Zrychlilo meziročně na 7,7 procenta

Stavebnictví v dubnu zrychlilo meziroční růst na 7,7 procenta. Produkce v pozemním stavitelství vzrostla, naopak v inženýrském klesla, uvedl ve středu Český statistický úřad. Podle analytiků stavebnictví roste především díky pozemnímu stavitelství, ve výstavbě infrastruktury se nedaří zužitkovat rostoucí objem zakázek.

V samotném dubnu pozemní stavitelství, tedy výstavba bytů, domů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, meziročně vzrostlo o 10,8 procenta. Naopak inženýrské stavitelství, které je tvořené z velké části dopravní infrastrukturou, o 1,2 procenta kleslo.

„Ten pokles přitom nelze svádět na klimatické podmínky, které byly mimořádně příznivé. Stavební firmy zatím nedokázaly zúročit již několik kvartálů rostoucí objem zakázek na infrastrukturní stavby. Důvodem mohou být administrativní průtahy, ale také nedostatek pracovníků,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Meziroční růst stavebnictví podle něj v dalším období zůstane jen v jednociferných úrovních.

Ve výstavbě infrastruktury se podle oslovených analytiků zatím nedaří využít vyššího objemu zakázek, české stavebnictví roste především díky pozemnímu stavitelství. Stavebnictví od začátku roku do konce dubna v souhrnu meziročně vzrostlo o 10,5 procenta. Analytici za celý letošní rok očekávají růst o sedm až deset procent.

Stavebnictví chytá „druhou mízu“

„Růstu pozemního stavitelství nahrává jak vyšší investiční aktivita soukromého sektoru, tak i rostoucí rezidenční výstavba. Inženýrské stavitelství je stále brzděno pomalým rozjezdem infrastrukturních projektů ve veřejném sektoru,“ sdělila analytička Komerční banky Jana Steckerová. Ve zbytku letošního roku očekává, že se stavebnictví bude dařit, když k investiční aktivitě soukromého sektoru se přidá i veřejný sektor.

„Růst investic slibují i rozpočty místních samospráv, které vykazují vysoké přebytky. Česko bude muset letos navíc vyčerpat i část evropských fondů, pokud o ně nechce přijít. Za celý rok by mělo stavebnictví přidat necelých deset procent,“ doplnila Steckerová.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy stavebnictví v posledních měsících chytá „druhou mízu“. Jak dále uvedl, je však třeba přihlédnout k tomu, že tento růst je do značné míry dán nízkou srovnávací základnou z loňského roku a současně poměrně teplou letošní zimou.

„Zatím se zdá, že vzpruha inženýrského stavitelství byla v lednu a únoru dána prakticky jen příznivými klimatickými podmínkami,“ podotkl Kovanda. Za celý rok očekává růst okolo sedmi procent.

„Výsledky stavebnictví potvrzují náš vcelku optimistický pohled. Nepříznivý je ovšem fakt, že od února je meziroční index u inženýrského stavitelství trvale pod nulou a na tom, že je za období do konce dubna těsně nad nulou, má zásluhu pouze extrémní zdvih v lednu. Lze na tom vysledovat, že slibovaný rychlý nárůst nových staveb především v dopravní infrastruktuře ještě nenastal,“ dodal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

V lednu inženýrské stavitelství meziročně vzrostlo o 45,8 procenta. Od začátku roku do konce dubna snížilo tempo růstu v souhrnu na tři procenta.