Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od roku 2008. Podnikatelé zůstávají optimisty

Souhrnná důvěra českých podnikatelů a spotřebitelů v tuzemskou ekonomiku vystoupala v dubnu nejvýše od roku 2008. Táhla ji zejména důvěra podnikatelů, která stoupla v průmyslu i ve službách, nezměněná zůstala ve stavebnictví a obchodu. Mírně se naopak snížila důvěra spotřebitelů. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) oproti březnu vzrostl o 0,4 bodu na hodnotu 100,1. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,6 bodu na hodnotu 97,6. Indikátor důvěry spotřebitelů se mírně snížil o 0,3 bodu na hodnotu 112,5. Ve srovnání s dubnem loňského roku jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

„Přestože reálná data hovoří o zpomalování růstu českého průmyslu, podnikatelé zůstávají optimističtí a české ekonomice důvěřují,“ uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nálada v tuzemské ekonomice se podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče v dubnu zlepšila a celkový indikátor důvěry je na nejvyšší úrovni od dubna roku 2008.

„Tahounem zlepšení byla vyšší důvěra podnikatelů, konkrétně pak sentiment v průmyslu a ve službách. Nepatrně se zhoršila spotřebitelská důvěra, která ovšem v březnu dosáhla svého historického maxima a i nyní tak zůstává velmi vysoko,“ podotkl Jáč. 

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že poprvé od května 2008 překročil souhrnný ukazatel hodnotu sto bodů.

„Úroveň pozitivní nálady však stále zaostává za hodnotami let 2006 a 2007, kdy souhrnný příznivý sentiment v ČR kulminoval na svých novodobých maximech,“ podotkl. Celkově podle něho dubnová čísla potvrzují kulminaci českého národohospodářského cyklu. 

Po drobném zaškobrtnutí v březnu, kdy jsme pozorovali propad důvěry v ekonomiku i v eurozóně, se celková důvěra v domácí ekonomiku znovu vydala směrem nahoru, poznamenal ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Ekonom Zeisel o důvěře v ekonomiku (zdroj: ČT24)

Důvěru podle Zeisela podporuje také stále dobrý výhled pro růst ekonomik hlavních českých obchodních partnerů. Mírní se i obavy z obchodních válek, které by měly pro českou (malou otevřenou) ekonomiku velké důsledky.

Hlavní bariérou růstu v průmyslu je již několik měsíců nedostatek zaměstnanců. Na tom se nic nezmění ani v následujícím období. Výrobní kapacity jsou v Česku využity nad svým dlouhodobým průměrem a podniky se je chystají jak obnovovat, tak rozšiřovat.

Dnešní čísla o spotřebitelské důvěře potvrzují, že výdaje domácností budou letos znovu v hlavní roli. Navíc dobrý výhled podnikatelů podpoří investice, které by letos měly znovu solidně přidat.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

K důvěře spotřebitelů Zeisel uvedl, že se nepatrně snížila z březnových rekordních hodnot, nicméně i tak zůstává nebývale vysoká.

„Oproti březnu mají domácnosti více obav o svou ekonomickou situaci. Nízká nezaměstnanost, současný velmi vysoký růst mezd a slabá inflace však činí situaci spotřebitelů komfortní.“ Taková zůstane podle ekonoma i po zbytek letošního roku.