Penta začne v bývalé Waltrovce stavět už v listopadu

Praha - V areálu bývalé továrny Walter v pražských Jinonicích vznikne nová městská čtvrť. Investiční skupina Penta Investments tam začne stavět už v listopadu. Jako první vznikne administrativní budova Aviatica, ktará by měla být dokončena do pololetí roku 2015. Do projektu Penta investuje v první fázi asi miliardu korun, celý projekt ji vyjde na pět miliard. Kromě administrativních budov vzniknou v areálu bývalé Waltrovky i řadové rodinné domy a několik set bytů.

Aviatica by měla nabídnout přes 27 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. V budově by kromě kanceláří měly vzniknout i restaurace, kavárny a obchody. Projektový ředitel investic Penty v realitním odvětví Petr Palička uvedl, že v budoucnu by mohla vedle Aviatiky vyrůst podobná budova, kde by bylo dalších 17 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Podle Paličky je na ni už územní rozhodnutí.

Aviatica by měla být dokončena v prvním pololetí roku 2015. „Předpokládáme, že první nájemci by se mohli nastěhovat v červenci 2015,“ řekl projektový manažer Penty Pavel Streblov. Měsíční nájemné v nové budově podle něj bude zhruba 13,50 eura (345 korun) za metr čtvereční. Podle Streblova tato cena odpovídá tržním podmínkám v oblasti.

Areál bývalé továrny má celkem 16,5 hektaru. Podle územního plánu musí 1,5 hektaru pokrývat park. Na dalších pěti hektarech, především podél Radlické ulice, chce Penta vystavět administrativní budovy, které odstíní hluk dopravy. V klidnější zadní části areálu by na zhruba deseti hektarech měly vzniknout rezidenční budovy.

Obytné domy by Penta měla začít stavět za dva roky. V první fázi má podle Paličky vyrůst zhruba 100 bytových jednotek průřezově všemi kategoriemi bytů, které chce skupina v areálu budovat. Penta počítá se stavbou menších bytů ve čtyřpatrových až sedmipatrových domech, s většími byty v nižších budovách a s rodinnými domky. Cena bytů by se při prodeji měla pohybovat mezi 45 tisíci a 64 tisíci korun za metr čtvereční, rodinné domy by měly stát do deseti milionů korun.

V areálu Waltrovky vyroste městská čtvrť (zdroj: ČT24)

V památkově chráněné budově možná vznikne muzeum nebo kancelář kreativců

V areálu Waltrovky měla zůstat přinejmenším jedna z původních továrních staveb, která je památkově chráněná. Palička uvedl, že Penta zatím není pevně rozhodnuta, jak budovu o zhruba 5 000 metrech čtverečních využije. „Rozhodně to nechceme nějak zformátovat a pokusit se do toho nacpat klasické kanceláře,“ řekl Palička. Firma nyní zvažuje například vytvoření atypických kanceláří pro kreativní oddělení reklamních agentur nebo muzea historických vozidel.

Waltrovka (Walter Motors), kterou v roce 1911 založil podnikatel Josef Walter, se zaměřovala na výrobu aut a motocyklů. Největší rozmach zažila mezi válkami. Proslavila ji i výroba leteckých motorů. Koncem 40. let byla znárodněna a přejmenována na Motorlet. Po revoluci se vrátila k původnímu názvu, už se jí ale nedařilo. Výroba se postupně přesouvala jinam, haly pomalu chátraly a začaly se rozpadat.

Penta pozemky v areálu Waltrovky získala od česko-irské společnosti Red Group. Kromě tohoto projektu nyní v centru Prahy buduje administrativní budovu Florentinum, která by měla být dokončena na přelomu října a listopadu. První nájemci by se do Florentina měli nastěhovat v lednu příštího roku.