Ekonomika koncem roku šlapala nad odhady. Za celý rok posílila o 4,6 procenta

Za celý loňský rok ekonomika posílila o 4,6 procenta (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika v loňském závěrečném čtvrtletí rostla rychleji, než byl dosavadní odhad statistiků. Hrubý domácí produkt meziročně stoupl o 5,5 procenta a oproti předchozím třem měsícům se zvýšil o 0,8 procenta. Za celý loňský rok ekonomika posílila o 4,6 procenta. Zpřesněné informace zveřejnil Český statistický úřad.

Počátkem března odhadovali statistici meziroční růst v posledním loňském čtvrtletí na 5,2 procenta a za celý rok 2017 podle nich česká ekonomika rostla o 4,5 procenta.

„Revize se dotkla zejména spotřeby vlády, která podle všeho utrácela mnohem více, než statistici původně předpokládali. Mírné zvýšení zaznamenaly i investice,“ přiblížil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. 

Vývoj HDP
Zdroj: ČSÚ/ČTK

Vedle vládní spotřeby bylo podle něj domácí hospodářství taženo všemi složkami domácí poptávky. „Nejvýrazněji se na růstu podílely soukromá spotřeba a investice,“ dodal.

Čtvrtý rok růstu

Česká ekonomika loni posilovala čtvrtým rokem po sobě. V roce 2016 vzrostl HDP Česka o 2,5 procenta, o rok dříve o 5,4 procenta a v roce 2014 o 2,7 procenta.

Reálné příjmy domácností loni podle aktuálních údajů statistiků stouply meziročně o 3,9 procenta. Spotřeba domácností na obyvatele vzrostla dokonce o 4,6 procenta. V absolutních číslech dosahoval měsíční příjem domácností na obyvatele v průměru 24 842 korun, zatímco měsíční spotřeba na obyvatele loni činila 22 925 korun.

Naproti tomu loni klesla míra ziskovosti firem mimo finanční sektor meziročně o 1,1 procentního bodu na 49,4 procenta. „I tak zůstala míra zisku v Česku vysoce nad průměrem Evropské unie, kde dosahuje přibližně 40 procent,“ uvedl úřad.

Důvodem nižší ziskovosti firem byl podle statistiků rychlejší růst mzdových nákladů, které loni meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Investice podniků se oproti roku 2016 zvýšily o 0,2 procentního bodu na 29,4 procenta. 

Centrální banka očekává, že ekonomika poroste i letos, a to o více než tři a půl procenta. Přispět k tomu má modernizace výroby. „Podniky se budou snažit nenabírat nové zaměstnance, protože jejich cena stále roste, a budou se snažit automatizovat výrobu. Používat více výroby bez lidí,“ vysvětlil Zeisel.

Ekonom Gapko: Rád bych viděl, kdyby se vyšší vládní výdaje posunuly víc do investic (zdroj: ČT24)

Někteří ekonomové upozorňují, že současný ekonomický růst už dosáhl svého vrcholu. „Je tady víc faktorů, které naznačují, že letošní rok by mohl být o něco složitější, hlavně pro podnikovou sféru. Vývoj na akciových trzích už není tak jednoznačně příznivý, jako byl v loňském roce,“ řekl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Je několik, většinou externích faktorů, které podle hlavního ekonoma Moneta Money Bank Petra Gapka mohou české hospodářství ohrozit. „Může se jednat o ochranářská opatření ze strany Spojených států a Číny. Tato situace, která může přerůst v obchodní válku, by mohla ovlivnit Evropu. Dalším faktorem mohou být geopolitická pnutí, zejména s ohledem na východní státy. Ryze domácím faktorem mohou být náznaky přehřívání ekonomiky,“ uvedl Gapko.