Léto přálo létání. Pražské letiště odbavilo skoro pět milionů cestovatelů

Kováč: Celý sektor v rámci Evropy roste (zdroj: ČT24)

Letiště Václava Havla v Praze zaznamenalo od června do konce srpna meziročně o 15 procent více turistů. Celkem letiště za tyto tři měsíce odbavilo rekordních 4,9 milionu cestujících. Nejvíce lidí cestovalo do Moskvy, Paříže, Londýna a Amsterdamu. Významné meziroční nárůsty zaznamenaly rovněž dovolenkové destinace, jakými jsou Antalya nebo Burgas.

„Z pohledu počtu cestujících se stal rekordním měsícem červenec, kdy jsme odbavili přes 1,7 milionu cestujících,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř. Počet cestujících pražskému letišti v poslední době prudce stoupá, za letošní první pololetí zaznamenalo 21procentní nárůst počtu cestujících.

Růst počtu cestujících na Letišti Václava Havla je dán kombinací vyššího počtu provozovaných letů, zvyšování kapacit na stávajících spojích a rostoucí obsazenosti letadel. Ta ve sledovaném období překročila 85 procent.

Praha se podle investičního bankéře C Corporate Finance Petra Kováče pohybuje v trendu, který trvá více než dvanáct měsíců, kdy roste letecká doprava v celé Evropě. „Je to kombinací více faktorů. Je to ekonomická situace v celé Evropě, zároveň je pořád poměrně nízká cena leteckého paliva, což má jednoznačný dopad na to, že se letenky drží na nízké cenové úrovni. Dalším faktorem je bezpečnost. Vždycky je vidět propad, když se v letecké dopravě něco děje, teď prožívá naštěstí poměrně dlouhou dobu klid,“ uvedl.

O polovinu víc lidí mířilo z Prahy do Anatalye

Z jednotlivých destinací zaznamenala během léta nejrazantnější zvýšení počtu cestujících turecká Antalya, kam z Prahy meziročně cestovalo o polovinu více lidí. Pětinovým tempem rostl počet cestujících do Burgasu nebo Tel Avivu. Moskva, která je dlouhodobě nejčastější destinací, si oproti loňskému létu polepšila o 15 procent, uvedlo letiště.

Během léta využívalo ruzyňské letiště 69 leteckých společností, které zajišťovaly přímá spojení do 162 destinací po celém světě.