Chorvatsko letos posiluje v roli dovolenkového favorita. Roste i Slovensko a Itálie

90' ČT24 o cestování (zdroj: ČT24)

Zájem Čechů o dovolenou v zahraničí je letos velký. Na předních místech se drží Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že letos vyrazí k pobřeží Jadranu až 850 tisíc Čechů. Do Chorvatska tak míří čím dál víc lidí už druhou sezónu. Ve srovnání s rokem 2015 ho letos navštíví už o 130 tisíc českých turistů víc. Celkem má letos do zahraničí vycestovat až tři a půl milionu českých turistů, což je o 300 tisíc víc než loni.

Zájem Čechů o dovolené u moře je letos výrazně vyšší. Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří jich vyjede za hranice přes tři miliony – především díky lepším platům. Prim stále hraje Chorvatsko.

„Chorvatsko je stálice,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Lidé tam mohou sami dojet autem a nemá podle něj tak velkou jazykovou bariéru. Zároveň lidé často jezdí na stejné místo. „Jako by jeli na chalupu k moři,“ poznamenal.

Podle odhadů přibude taky Čechů, kteří zamíří na Slovensko. Dovolenou u východních sousedů letos stráví asi 650 tisíc turistů. Loni to bylo o sto tisíc míň. „Přišli jsme mu na chuť v posledních letech,“ míní Papež. „Kdo neměl na letecký zájezd, zjistil, že tam může strávit příjemnou dovolenou,“ podotknul.

A třetí destinací, kterou letos navštíví nejvíc Čechů, je Itálie – podle odhadu jich bude až 570 tisíc. Českých turistů na Apeninském poloostrově také přibývá už druhou sezonu – v roce 2015 tam trávilo dovolenou půl milionu Čechů. „Velký vliv na úspěšnost mají zimní dovolené,“ dodává v případě Itálie Papež.

Častěji si lidé vybírají také pobyty v Rakousku nebo v Řecku. Podle zástupců cestovních kanceláří je těžké objevit něco nového. „Možná méně obvyklé byly Kapverdy pro letní dovolenou. Teď jde téměř o masovou záležitost,“ uvedl marketingový ředitel EXIM tours Stanislav Zima. Papež by dodal ještě Spojené arabské emiráty s Dubají. Dobré letecké spojení podle něj zvedlo poptávku a udělalo z této země celoroční destinaci.

Bezpečnost hraje roli, Čechům už ale trochu „otrnulo“

Roli ve výběru přitom stále hraje otázka bezpečnosti. Papež potvrzuje, že terorismus ovlivnil turistiku. Lidé se podle něj ptají, kde je bezpečno a jestli se v destinacích, kam míří, nemůže něco stát. „Obecně se dá říct, že lidem trochu otrnulo,“ říká. „Už se zorientovali, kde jim nějaké nebezpečí může hrozit a kde ne.“

Zima zase upozorňuje, že vypravují klienty tam, kde vědí, že je situace stabilní. „Je pravidlo, že neděláme kompromisy v bezpečnosti,“ dodal.

Například Egypt patří k pomyslným skokanům v zájmu turistů už druhou sezonu. Za dva roky tam stoupl počet českých turistů o polovinu. Podle Zimy už to je poměrně bezpečná destinace. „Nevidím rozdíl mezi Egyptem, Německem nebo Velkou Británií co se týče bezpečnosti,“ prohlásil.

Zároveň se podle místopředsedy asociace naučily cestovní kanceláře být flexibilní. Většina kanceláří nyní podle něj umožňuje klientům nějakým způsobem ještě změnit destinaci. „EXIM tours dělá to, že 10 dnů před odletem mohou úplně změnit zájezd,“ přiblížil Zima. Bezplatně mohou vybrat jinou zemi a důvodem nemusí být ani aktuální teroristický útok nebo přírodní katastrofa.

Podle Papeže cestovní kanceláře v takových případech vycházejí z kapacit svých destinací. Člověk třeba musí být také časově flexibilní, protože mu mohou nabídnout pozdější zájezd. Když má cestovní kancelář hodně odletů, možností na změnu je více, poznamenal Zima.

Ostatně nabídka last minute zájezdů se v tomto roce oproti loňsku výrazně zúžila, především do Španělska a Řecka. Některé dovolené na nadcházející měsíce jsou úplně vyprodané.

Kdo se nepojistí, může při úrazu nebo nemoci draze zaplatit

Samotní Češi by ale měli myslet i na pojištění, zvlášť když vyjíždějí na vlastní pěst. Stovky případů nedostatečného pojištění pro zahraničí totiž řeší každoročně konzuláty a ministerstvo zahraničí. Náklady na léčení se přitom mohou šplhat do milionů. Peníze na ošetření nebo dopravu do vlasti sice český stát zraněnému půjčí, ten se ale musí zavázat, že sumu zpětně uhradí.

  • Muž středního věku během dovolené na Kapverdách pocítil bolest na hrudi a potíže s dýcháním. S podezřením na infarkt byl hospitalizován v nejbližší nemocnici. Z rozhodnutí ošetřujícího lékaře a za asistence jeho pojišťovny měl být klient dále letecky transportován do nemocnice s odpovídajícím vybavením na Grand Canarii. Jelikož se zhoršilo počasí, musel být transport odložen do druhého dne. Po celou dobu byla s klientem jeho manželka, pro kterou pojišťovna zařídila a uhradila pobyt v nemocnici. Proplatili také náklady na veškerá odborná vyšetření, pobyt pacienta v nemocnici, letecké transporty a náklady související s ubytováním v hotelu. Celková částka se vyšplhala na 1,12 milionu korun.
  • Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Lidé by si na dovolenou měli s sebou brát svoji kartu pojištěnce, která jim v Evropské unii zaručuje pomoc. Pojišťovny ale uhradí jen akutní ošetření. Ministerstvo proto doporučuje, aby si lidé na každou cestu pořizovali cestovní pojištění, které případné náklady kryje. Mezi nejčastější potíže, kvůli kterým lidé v zahraničí vyhledají lékaře, jsou zažívací problémy, onemocnění horních cest dýchacích a úrazy rukou a nohou.

I zdánlivě banální vyšetření můžou v zahraničí vyjít cestovatele na tisíce korun. Zažívací potíže patří mezi jednu z nejvýznamnějších položek mezi škodními událostmi. Kvůli průjmům vyhledají klienti pojišťoven lékaře nejčastěji v Bulharsku a Egyptě – léky a vyšetření vyjdou i na čtyři tisíce korun.

O něco dražší je návštěva zubaře. Za akutní ošetření zubů jednoho klienta platí pojišťovna v Bulharsku i víc než 5300, v Itálii a Turecku pak přes 13 tisíc. V případě, že lidé potřebují operaci, náklady se šplhají i do statisíců.

  • V seznamech pojišťoven jsou také aktivity, které jsou označeny jako rizikové, nebo dokonce nepojistitelné. Pojišťovny je mají nastaveny různě.
  • Mezi nepojistitelnými může být alpinismus, formule 3000, freediving, jachting, krotitelství, letecké sporty, lov exotické divoké zvěře, motokros, paragliding, potápění pod ledem, potápění se žraloky nebo speleologie
  • Zdroj: Allianz

Vůbec nejdražší položkou na řadě účtů klientů, které postihla v zahraničí vážná nemoc nebo úraz, je pak transport do místní nemocnice. Ještě dražší je vypravení letadla s lékařem. Podle analytika ze společnosti Chytrý Honza Jiřího Patáka by měl člověk při výběru pojištění jednak vážit destinaci, kam jede, a také typ dovolené. Pasivnímu turistovi, který hlavně míří na pláž, podle něj stačí nižší limity, zatímco aktivní turista, který leze po horách, by je měl mít vyšší.

  • Nejvíce škod zaznamenala ERV Evropská pojišťovna z:
    - Egypta (31 %)
    - Řecka (21 %)
    - Bulharska (11 %)
  • Nejvyšší průměrné škody byly v roce 2016 v:
    - Kanadě
    - Afghánistánu
    - Singapuru
    - Réunionu
    - USA

Blízký cíl dovolené – Česko

Stále pak zůstává spousta lidí, kteří volí dovolenou v rámci České republiky. Loni v tuzemsku strávily dovolenou tři miliony lidí. Řada z nich volí pobyt v tuzemsku i jako svou druhou dovolenou vedle té u moře. Průměrně za ni zaplatí něco přes tři tisíce korun za osobu.

Ochota utrácet v domácím prostředí ale roste. Stoupá zájem o ubytování vyšších kategorií – například s wellness zařízením nebo zázemím pro děti. Lidé si od své dovolené slibují hlavně aktivní odpočinek. Míří proto nejčastěji za horskou turistikou, a to do Krkonoš nebo na Šumavu. Oblíbené je ale i Lipno nebo ubytování v blízkosti nějakého hradu či zámku.