Vláda bude schvalovat návrh „volebního“ rozpočtu. Výdaje mají růst o 70 miliard korun

Návrh rozpočtu je volební, hodnotí redaktor ČT Petr Vašek (zdroj: ČT24)

Vláda na svém zasedání bude jednat o definitivní verzi návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Ještě předtím, než návrh pošle do sněmovny, bude vláda rozhodovat mimo jiné o navýšení rozpočtu pro vysoké školy. Ty žádají nejméně 3 miliardy korun.

Deficit státního rozpočtu má v příštím roce dosáhnout 50 miliard korun, což opozice kritizuje. Podle redaktora ČT Petra Vaška, který sestavování rozpočtu dlouhodobě sleduje, by vláda mohla dosáhnout na rozpočet vyrovnaný. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Místo toho se ale vláda rozhodla zvýšit počty státních zaměstnanců, zvýšit jejich platy a také důchody či sociální dávky. „Je to volební rozpočet. Takový růst důchodů nebo platů státních zaměstnanců tady ještě nebyl,“ zhodnotil Vašek. Podle něj naopak klesly výdaje na investice, a to až o 10 miliard korun.

Výdaje rozpočtu mají dosáhnout 1,352 bilionu korun. „V tom čísle ale nejsou započítány další náklady. Celkové výdaje vzrostou zhruba o 70 miliard korun,“ řekl Vašek. Na zvyšování důchodů půjde 22 miliard korun, na platy státních zaměstnanců 23 miliard korun, 12 miliard korun je určeno na zvýšení sociálních dávek a 7 miliard korun na autonomní růst počtu a platů zaměstnanců. O 3,5 miliardy korun se mají zvýšit i platby za státní pojištěnce do zdravotnictví.

„Po dnešku navíc přibyde dalších až 10 miliard korun, protože kabinet ještě plánuje schválit některé své priority,“ dodal Vašek.

Příjmy státního rozpočtu se už dvakrát navyšovaly, a to zhruba o 21 miliard korun podle odhadu růstu ekonomiky. Dosáhnout mají 1,302 bilionu korun. „To je reálné číslo založené na odhadovaném tříprocentním růstu ekonomiky. A může to být ještě víc. Na začátku jednání ministerstvo financí vždy příjmy trochu podstřelí a od jara postupně přihazuje,“ uvedl Vašek.

Kabinet bude schvalovat návrh rozpočtu na příští rok (zdroj: ČT24)

Kabinet bude rozhodovat o rozpočtu vysokých škol

Vláda bude na zasedání rozhodovat ještě o 9 miliardách korun, které se ušetřily z nespotřebovaných nároků z minulých let. „Prioritou jsou vysoké školy, které chtějí alespoň 3 miliardy korun. Peníze žádají i další resorty, například ministr dopravy Ťok požaduje na opravy silnic 3 miliardy korun, lidovci chtějí víc peněz pro zemědělce a ministr zdravotnictví Ludvík říká, že nemá prakticky žádné peníze na investice,“ odhadl Vašek.

Vysoké školy původně žádaly 4,5 miliardy korun navíc. „Se skřípěním zubů jsme ochotni akceptovat 3 miliardy, ale to znamená, že nebude například naplněna objednávka na růst počtu vzdělávaných lékařů,“ upozornil místopředseda České konference rektorů Mikuláš Bek.

Schvalovat bude vláda také prováděcí nařízení, kterým se zvýší platy státních zaměstnanců, a to o 15 procent učitelům a ostatním o 10 procent. Poté by měly odborové svazy ukončit stávkovou pohotovost. 

Kabinet verzi návrhu rozpočtu, který dnes odsouhlasí a pošle do sněmovny, bude muset schválit znovu po volbách.  V případě, že nová sněmovna nestihne návrh rozpočtu schválit do Vánoc, hrozí rozpočtové provizorium.