Za volanty schází pět tisíc řidičů autobusů, odhadují odbory

Události ČT: V Česku chybí pět tisíc řidičů autobusů (zdroj: ČT24)

Platy vzrostly, ani to ale nepřilákalo víc lidí mezi řidiče autobusů. Je jich stále málo, odbory odhadují, že teď chybí pět tisíc šoférů. Poslední týden ukázal, jak to vypadá v praxi: společnost ČSAD MHD Kladno měla takový nedostatek zaměstnanců, že raději vrátila úřadům licenci na dvě linky. Kraj už pro ně našel náhradu.

Dlouhodobý nedostatek řidičů je hlavně v regionech, kde se dá snáz sehnat dobře placená práce, a také ve velkých městech. Oboje tedy doléhá hlavně na okolí Prahy. Celkově podle odborů v Česku schází až pět tisíc řidičů.

Vláda přitom letos přidala krajům na platy řidičů téměř 400 milionů korun – průměr by se teď měl pohybovat okolo třiceti tisíc korun. Jenže řidiči taky v práci tráví mnohem víc času než ostatní zaměstnanci.

Potíže u Kladna

Na Kladensku například v minulých dnech nevyjely některé autobusové spoje veřejné dopravy. Dopravce ČSAD MHD Kladno podcenil počet řidičů potřebných pro integraci dopravy, nedávno se totiž propojily systémy kladenské městské, meziměstské a pražské dopravy. Společnost sháněla další řidiče, a to i na Moravě. Někteří tak vyměnili serpentiny Šumperska za široké ulice Kladna.

„Cestující se ptali: ‚Pane řidiči, neměl jste zastavovat támhle, vy budete ode dneška zastavovat tady?' Tak se jim snažíme vysvětlit, že jsme tady jeden den a že zastávky nejsou popsané tak jako u nás na Moravě,“ přiblížil svou zkušenost Radek Šula. 

Dopravce ČSAD MHD Kladno se nakonec vzdal dvou linek – 323 a 620. Jde zhruba o osmdesát spojů mezi Kladnem a Kralupy nad Vltavou a pražským Veleslavínem a Kolčí na Kladensku.

Středočeskému kraji se však podařilo vybrat pro obě autobusové linky nové dopravce. Podle mluvčího středočeského hejtmanství Pavla Lochaře si je rozdělí čtyři dopravci – Pohl Kladno, Libor Valenta, Stenbus a Martin Uher, ale následovat ještě bude řádné licenční řízení.

Dopravci linky přebírají už ve čtvrtek, některé z autobusů nicméně nebudou vybavené systémy pro odbavení všech typů jízdenek, což by ale cestování nemělo zkomplikovat, uvedl Lochař.