Řecká ekonomika vzrostla, pomohl jí vývoz

Řecká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí podle očekávání tempem 0,5 procenta ve srovnání s minulým kvartálem. Podpořil ji hlavně vývoz a vyšší vládní výdaje. Údaje zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT.

Meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) zrychlil na 0,8 procenta z 0,4 procenta. Statistický úřad upravil údaje za první čtvrtletí směrem nahoru na 0,5 procenta. Ekonomika tedy rostla v obou prvních čtvrtletích roku stejným tempem. Vývoz se ve čtvrtletí zvýšil o 3,8 procenta, dovoz klesl o 3,7 procenta. Celková spotřeba vzrostla mezičtvrtletně o 0,4 procenta, především díky vládním výdajům.

Podle ekonoma řecké národní banky Nikose Magginase je předpoklad vlády, že řecké HDP letos poroste tempem 1,8 procenta, stále dosažitelný. „Ve druhém pololetí očekáváme silný turistický ruch a nárůst investičních aktivit,“ řekl Magginas agentuře Reuters. Původně přitom vláda očekávala, že hospodářství v roce 2017 poroste o 2,7 procenta, odhad opravila v květnu. Evropská komise pak svou prognózu růstu snížila na 2,1 procenta z 2,7 procenta.

Pro oživení řecké ekonomiky, která se v důsledku hluboké recese propadla o čtvrtinu, bude klíčové snížení nezaměstnanosti. Ta je na téměř 22 procentech a nejvyšší v eurozóně.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a v rámci dvou záchranných programů dostalo od EU a MMF celkem 240 miliard eur (6,5 bilionu korun). Aténám to ale k zotavení z krize na rozdíl od ostatních zemí eura zasažených dluhovou krizí nepomohlo a předloni se dohodly na třetím záchranném programu v sumě 86 miliard eur.