Exportu do Ruska se daří. V posledních letech roste o polovinu

Exportu do Ruska se daří (zdroj: ČT24)

Kancelářský nábytek firmy Techo míří často do zahraničí. Vývoz tvoří tři čtvrtiny z celkového obratu společnosti. Ne ze všech dílů, které vyrobí v českém závodě, smontují nábytek v Česku. Některé pošlou do Ruska a smontují je až tam, protože pro obchodování na ruském trhu bylo výhodnější postavit vlastní montážní halu kousek od Moskvy. Vývoz do Ruska v posledních letech firmě pravidelně roste až o padesát procent.

„Nám Rusko nepřijde jako extra specifické trhem, ale přijde nám specifické svojí byrokracií, volatilním rublem, pracovními povoleními, vízovými podmínkami,“ konstatuje ředitel strategického rozvoje Techo Jan Petrák. Pozornost k Rusku teď obracejí především malí a střední exportéři.

„Obecně ruské firmy jsou v lepší kondici, než byly před rokem a ty zakázky, které tam stály, se začínají konečně realizovat,“ říká předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Karel Havlíček.

Firma Hormen, kde prodávají interiérová svítidla, obchodovala i v Rusku, ale slabý rubl ji donutil trh téměř opustit. S tamními specifiky se vypořádali využitím zpostředkovatelských firem. „Ty buď mají výborné kontakty na místím trhu a znají ta specifika, umí to a pak jsou úspěšné, anebo nejsou, “ říká spolumajitel firmy Jiří Hrachovina.

Vývoz do zemí
Zdroj: ČT24

Stejně jako většina českých exportérů teď vyvážejí především do zemí Evropské unie. Nejčastějším cílem českého zboží je Německo nebo Slovensko. Za nimi následuje Slovensko, Polsko, Velká Británie a Francie.

„Přílišná závislost na jednom jakémkoliv subjektu není optimální, proto se ministerstvo průmyslu a obchodu snaží o diversifikaci exportní politiky,“ říká náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu Jiří Koliba. Příkladem nových aktivit je podle ministerstva obchodu například otevření české účasti na Expu 2017 v kazašské Astaně.