Sněmovna znovu schválila daňové slevy na druhé a třetí dítě, senátní změna neprošla

Poslanci znovu schválili vládní daňový balíček, který především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě, ale také snižuje limity pro výdajové paušály živnostníků. Vrátil jim ho Senát, který navrhoval osvobodit od daně z přidané hodnoty pozemky okolo staveb. To však sněmovna odmítla.

Senát navrhoval do daňového balíčku změny, které se týkaly pozemků. Myšlenku, že by se za pozemky okolo staveb při jejich prodeji neplatila DPH, však odmítal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Další část pozměňovacího návrhu měnila definici stavebního pozemku.

Ministr financí řekl poslancům, že pokud podpoří senátní pozměňovací návrh, budou hlasovat pro obcházení daní. Pro sněmovní verzi nakonec hlasovali vedle koaličních poslanců také poslanci KSČM a Úsvitu. Opoziční kluby TOP 09 a Starostů a ODS se pokusily balíček pohřbít a hlasovaly proti oběma verzím.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že pravicové opozici vadí hlavně snížení limitů výdajových paušálů pro živnostníky, které balíček také zavádí. Paušály bude možné nově použít pouze pro příjmy do milionu korun místo dosavadních dvou milionů.

Předloha měla začít platit od 1. dubna. Nyní podle zákona vstoupí až na výjimky v účinnost 15 dní od vyhlášení ve Sbírce zákonů. Vyšší daňové slevy na děti ale bude možné uplatnit zpětně od počátku roku.