Škoda investuje miliardy do závodu v Kvasinách, rozšiřuje výrobu Kodiaqu

Automobilka Škoda Auto investuje do svého výrobního závodu v Kvasinách na Rychnovsku za období od roku 2015 do konce letošního roku celkem 428 milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 11,6 miliardy korun.

Masivní investice se budou týkat rozšíření výrobního závodu pro modely Kodiaq a Superb. V důsledku investice se zvýší výrobní kapacita na 295 tisíc vozidel ročně, což je o 15 tisíc vozů víc, než bylo možné vyrobit v roce 2016. Firma také v Kvasinách zvyšuje počet pracovních míst, celkově o 2600, a vyrobí letos zhruba 70 tisíc vozů Kodiaq. V dalších letech to bude ještě o pět tisíc více, oznámili představitelé automobilky.

Loni společnost investovala také do svého hlavního závodu v Mladé Boleslavi, a to v přepočtu zhruba 2,3 miliardy korun. V důsledku investice automobilka vytvořila 140 nových pracovních míst.

Dalších dvanáct milionů eur, tedy v přepočtu asi 324,2 milionu korun investovala Škoda Auto do motorového centra v Česaně, kde pracuje na dva tisíce vývojářů. Motorové centrum by mělo nově převzít více vývojových aktivit celého koncernu Volkswagen, řekl předseda představenstva Bernhard Maier. Slavnostní otevření nového motorového centra se očekává v dubnu.

Ve třech českých závodech v Mladé Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí zaměstnává firma zhruba 30 tisíc lidí, zhruba 20 tisíc z nich jich pracuje v mladoboleslavském závodě. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii většinou prostřednictvím koncernových partnerství, na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery.

Loni automobilka zvýšila čistý zisk o 34 procent na 951 milionů eur, tedy v přepočtu 25,7 miliardy korun. Tržby vzrostly o desetinu na rekordních 13,7 miliardy eur (370 miliard korun).

Vydáno pod