Češi za pronájem dají až 80 procent svého příjmu

Událost: Češi za pronájem dají až 80 procent svého příjmu (zdroj: ČT24)

Až 80 procent čistého příjmu Češi dají za pronájem, ale to jen za byty mimo centra měst. Vyplývá to z mezinárodního srovnávače životní úrovně. Větší část výplaty investují do bydlení jen na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Ještě větší část výplaty pak dají Češi za bydlení v centrech měst. Takové byty dokonce z jednoho platu nezaplatí. Nájemné v Česku navíc momentálně prudce stoupá, třípokojové byty zdražily za poslední dva roky až o skoro 16 procent.

V bytě v centru Prahy bydlí Zdeněk Mihalco. Ale ne sám. I když je byt dvoupokojový, žije tu s dalšími dvěma lidmi - přítelkyní a kamarádem. Dělí se o nájem, a tak si mohou dovolit i lukrativnější adresu. „Se vším všudy je to 17 tisíc, což je pro nás ještě přijatelná částka,“ vysvětluje Zdeněk Mihalco. Každý z nich tak zaplatí do šesti tisíc korun.

Bydlení v centrech českých měst ale v průměru vychází o něco dráž. Za třípokojový byt nájemníci dají s poplatky 22 tisíc. Nájemné je tak vyšší než průměrný čistý výdělek. Mimo centrum pak bydlení stojí čtyři pětiny průměrné mzdy. V těchto velkých bytech ale většinou nájemné platí alespoň dva - manželé, partneři nebo spolubydlící.

„Jinak bychom si nemohli dovolit bydlet v takové lokalitě. A my vlastně spíš preferujeme, že nás tady může žít více, ale platíme méně a můžeme žít na krásném místě,“ dodává Mihalco.

Porovnání cen bydlení s průměrným příjmem (v Kč)
Zdroj: Numbeo.com

Češi na tom ale s nájemním bydlením nejsou nejhůř - víc dají z výplaty za bydlení nejen Slováci, ale třeba i Poláci. Bydlení je ve Varšavě drahé, a to i na sídlišti. Na takovém, které je vzdálené asi 12 kilometrů od centra, vyjde 60metrový byt 3+1 na 18 tisíc měsíčně plus 5 tisíc za poplatky. Nájemníci tak tady dají za bydlení přes 85 % průměrné polské výplaty.

Mnohem víc než si Poláci vydělají, pak zaplatí za byty přímo v centrech, v průměru 107 procent jejich čistých mezd.

V Německu spolkne nájem zhruba polovinu čisté měsíční mzdy

Průměrný nájem třípokojového bytu je v Německu mimo centrum skoro dvakrát vyšší než v Česku. Vyšší, a to zhruba dvojnásobně, jsou tu ale i příjmy. Bydlení v nájmu včetně energií spolkne Němcům polovinu průměrné čisté měsíční mzdy.

O něco víc pak z výplaty musí investovat Němci do pronájmů přímo v centrech měst - pořád za to ale vydají z výplaty o deset procent méně než Češi za nájemné v okrajových částech. „Toto je byt o velikosti 2+1 na Praze 10, ve Vršovicích, a zhruba se pronajímá za nějakých dvanáct tisíc bez poplatků,“ říká makléř Reality IQ Roman Kotek.

Pronajmout takový byt makléřům obvykle trvá týden. Většinou se přihlásí hned několik zájemců a majitel si tak může vybírat. Zájem je vysoký i přesto, že v posledních dvou letech nájmy strmě stoupají. „Stoupá to z důvodu toho, že se zdražují nemovitosti, tudíž kupující, když koupí byt na investici, chce to i za více pronajmout. Oproti minulému roku je to s cenami i nájmy stejné - plus deset procent,“ říká Kotek.

Nájemné se tak v Česku zdražuje dvakrát víc, než narůstají mzdy. Ty byly loni vyšší o 4,5 procenta.

Vydáno pod