Řecko musí udělat další reformy, míní šéfka MMF. Účast fondu na půjčce ale vidí nadějněji

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová ocenila pokroky Řecka ve finanční krizi a jeho ochotu k reformám. Bude ale potřeba ještě celá řada dalších změn, řekla po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. I když účast MMF na další půjčce Aténám jasně nepotvrdila, věc vidí nadějněji.

Odpuštění části dluhů Řecku zatím podle šéfky MMF Christine Lagardeové není třeba, věřitelé by podle ní ale měli prodloužit dobu splácení půjček a omezit úroky.

„To první, co chceme vidět, jsou reformy, protože čím více reforem, čím lepší hospodářská situace, tím méně bude potřeba restrukturalizovat dluhy,“ řekla Lagardeová. Potřeba je podle ní zejména reforma daňového a penzijního systému.

Splátka úvěru čeká Řecko v léto

Právě o Řecku Lagardeová jednala s německou kancléřkou. Hluboce zadlužená země musí v létě uhradit další vysoké splátky úvěru. Aby mohla dostát svým závazkům, bude potřebovat další půjčku.

Výměnou za rozsáhlé reformy, na jejichž přípravu přijedou brzy do Atén dohlédnout experti věřitelských institucí, může země do roku 2018 získat až 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu korun). MMF se do třetího programu nezapojil, což někteří představitelé eurozóny vyžadují.  

Fond ale se svou účastí na dalších půjčkách Řecku zatím váhá. Podle pozorovatelů je ale pravděpodobnější, že se na nich podílet bude. „Máme mnohem více důvěry poté, co řecké orgány udělaly pokrok v tom směru, aby byly uspokojeny požadavky, které máme, abychom se zapojili do programu,“ uvedla nyní Lagardeová.