Zdražování nabralo v Řecku rychlost. Inflace je na téměř pětiletém maximu

Řecko se několik let potýkalo s deflací, ale lednová data ukazují, že i v této jihoevropské zemi začínají spotřebitelské ceny čím dál víc růst. Roční míra inflace překvapivě vystoupila na téměř pětileté maximum 1,5 procenta, zatímco ještě v prosinci činila 0,3 procenta. Oznámil to řecký statistický úřad.

Lednová hodnota překonala odhady analytiků, kteří míru inflace v anketě agentury Reuters odhadovali na 0,4 procenta.

Nejvíce během ledna zdražila doprava, nájmy, telekomunikační služby, ale také alkoholické nápoje a tabákové výrobky.

Kovanda: MMF má pesimistický scénář vývoje Řecka, instituce EU jsou možná až příliš optimistické (zdroj: ČT24)

Řecko se kvůli vleklé dluhové krizi pohybovalo v pásmu deflace s přestávkami asi čtyři roky. Na vině bylo snižování platů a důchodů spolu s dlouhou recesí, která měla dopad i na příjmy státního rozpočtu. Nejhlouběji se země do deflace propadla v listopadu 2013, kdy meziroční pokles cen dosáhl 2,9 procenta.

V lednu se zvyšovaly ceny v celé eurozóně, meziročně o 1,8 procenta, zejména kvůli energiím. Dosáhly tak zhruba cíle Evropské centrální banky, která chce mít inflaci těsně pod dvěma procenty.

HDP: Loni mírný růst, letos by měl být silnější

Evropská komise tento týden odhadla, že za loňský rok řecká ekonomika vykázala růst o 0,3 procenta. Na letošní rok očekává zrychlení růstu na 2,7 procenta, což je oficiální cíl mezinárodních věřitelů Řecka. Řecký ekonomický institut IOBE také počítá se zrychlením hospodářského růstu, ale jenom na 1,5 až 1,8 procenta.

Řecko se v uplynulých letech s věřiteli zahrnujícími členské země eurozóny a Mezinárodní měnový fond (MMF) dohodlo již na třech záchranných programech, které byly podmíněny rozsáhlými úspornými kroky. V rámci posledního záchranného programu by mělo v průběhu tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Podle místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise jsou Atény na dobré cestě s úpravami své ekonomiky potřebnými pro to, aby si zajistily další splátku peněz ze záchranného úvěru.