Záchrana banky Monte dei Paschi si od italské vlády vyžádá asi až 6,5 miliardy eur

Italská banka Monte dei Paschi bojuje o svou budoucnost. Na jejím přežití se má podílet i italská vláda, která zřejmě bude muset vynaložit více prostředků, než se čekalo. Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje totiž uvedla, že na záchranu banky od vlády půjde až 6,5 miliardy eur (175,6 miliardy korun).

Třetí největší italské bance se nepodařilo získat pět miliard eur od soukromých investorů, jak si naplánovala, a tak požádala minulý týden o státní podporu.

Jenomže Evropská centrální banka (ECB) v pondělí oznámila, že Monte dei Paschi bude muset místo dříve uváděných pěti miliard eur zvýšit kapitál o 8,8 miliardy eur.

Reuters nyní uvádí, že stát bude muset asi vynaložit až 6,5 miliardy eur na záchranu banky. V případě takové finanční injekce získá v bance podíl kolem 70 procent. „De facto se bavíme o znárodnění. Bude ji řídit stát,“ poznamenal ředitel finančních trhů Creditas Roman Koděra.

Zbývajících 2,3 miliardy eur by měla banka získat z přeměny podřízených dluhopisů ve vlastnictví institucionálních investorů na akcie, jak požadují nová pravidla EU. Ta mimo jiné určují, jak postupovat v případě bankovní krize.

Dvacetimiliardový fond

Pád třetí největší italské banky by ohrozil úspory tisíců lidí a mohl by vyvolat krizi finančního systému v zemi. Tamní vláda už proto schválila vytvoření fondu za 20 miliard eur, který by měl pomoct jak Monte dei Paschi, tak i dalším bankám s nedostatkem kapitálu.

„Tato intervence je důležitá ze dvou důvodů. Za prvé umožňuje co největší ochranu úspor. Za druhé je taky naším cílem posílit bankovní systém, aby byl spolehlivější,“ prohlásil italský premiér Paolo Gentiloni.

Monte dei Paschi
Zdroj: Reuters

Monte dei Paschi je nejstarší bankou na světě, v posledních zátěžových testech letos v létě ale byla označena za nejslabší banku v Evropě. Monte dei Paschi se podobně jako další italské banky potýká s velkým objemem nesplácených úvěrů.

„Monte Dei Paschi má 23 miliard eur špatných úvěrů a drtivá většina z nich pochází ještě z doby před finanční krizí roku 2008. Tehdy se úvěry poskytovaly za podstatně měkčích podmínek,“ přiblížil analytik UniCredit Pavel Sobíšek.

  • Banka požádala o preventivní rekapitalizaci, což je druh státního zásahu do banky, která má potíže, ale je stále solventní.

Minulý týden banka upozornila, že by už do čtyř měsíců mohla vyčerpat veškerou svou hotovost. Do té doby se předpokládalo, že s hotovostí vystačí asi 11 měsíců. 

Vydáno pod