Ministerstvo financí zvažuje odložení elektronické evidence tržeb

Ministerstvo financí zvažuje odložení elektronické evidence tržeb na začátek roku 2017, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). O termínu spuštění chce rozhodnout do konce srpna. Samotný start EET byl přitom odložen již několikrát.

Odklad spuštění EET z plánovaného 1. prosince letošního roku o jeden měsíc navrhovala hospodářská komora. Svaz průmyslu a dopravy tento týden uvedl, že Babiš v diskusi s firmami připustil i odložení na 1. února.

„Diskutujeme o tom v rámci ministerstva, chceme to posoudit, jaké jsou výhody, nevýhody,“ uvedl Babiš. „Předpokládám, že do konce srpna bychom měli mít jasno,“ doplnil. Naznačil rovněž, že se bude jednat i o možnosti upravit požadavky na živnostníky podle výše jejich obratu.

  • Původně ministerstvo plánovalo spustit elektronickou evidenci tržeb od 1. ledna 2016.
  • Posléze resort avizoval polovinu února 2016, aby následně termín znovu posunul na začátek dubna.
  • V listopadu roku 2015 se pak v itineráři objevilo datum startu červenec 2016. 
  • V únoru loňského roku se objevilo datum prosinec 2016, jako první se počítá se zapojením hotelů a restaurací. 
  • Koncem loňského června ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že do konce srpna se rozhodne o datu spuštění: ministerstvo zvažovalo začátek roku 2017

Povinnost evidovat tržby mají mít podnikatelé podle původních plánů od prosince. Nejprve by to mělo platit pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku by měly evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Ministerstvo financí zatím odmítalo jakékoliv výjimky nebo změnu řádného termínu, a naopak trvalo na tom, že systém bude účinný jen tehdy, když pravidla budou pro všechny stejná. O různé úlevy se totiž snaží nejrůznější skupiny, od vládních lidovců a sociálních demokratů až po Hospodářskou komoru ČR. Nemluvě o pravicové opozici, která usiluje o zrušení celé elektronické evidence tržeb (EET) u Ústavního soudu.

MF rovněž dosud uvádělo, že v srpnu zřídí kontaktní místo, od září začne podnikatelům přidělovat autorizační údaje k evidenci tržeb a od listopadu zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady. 

EET
Zdroj: Dotykačka

Babiš nyní připouští výjimku pro podnikatele s malým obratem

Podle Babiše připadá nyní v úvahu i to, že by se evidence nevztahovala na podnikatele s malým obratem. „Je to stále živé, zatím na to není jasný názor,“ poznamenal. Opozice už dříve navrhovala, aby se evidence tržeb netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se pak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty.

Elektronické pokladny mají příští rok státu vynést skoro 16 miliard korun. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku. Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence.

Někteří podnikatelé podle ministerstva EET podporují. Kvůli nekalé konkurenci

Ještě před vyjádřením svého šéfa hovořila o EET na tiskové konferenci Babišova náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Zdůraznila, že novinka nemá jen odpůrce, jak se tvrdí, ale také celou řadu podporovatelů ze strany podnikatelů i podnikatelských svazů. „Vyjadřovali podporu, protože už nejsou svými cenami schopni konkurovat těm, kteří krátí tržby,“ uvedla náměstkyně.

Zmínila rovněž, že celé zařízení se dá pořídit levně a je postaveno na internetu, ale pamatuje i na možnost, že internet nefunguje. Zákazník podle náměstkyně změnu nepozná. Na webové stránce si navíc bude moci účtenku ověřit, stejně jako podnikatel. O možnosti odložení startu EET se Schillerová nezmínila.

ODS: Malí podnikatelé na venkově ukončí živnost

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček uvedl, že zavedení EET povede k tomu, že někteří podnikatelé na venkově ukončí činnosti. Zmínil, že „pokladničky v hodnotě minimálně 5 tisíc korun a paušál za připojení k internetu pro ně bude moc velký náklad“. Domnívá se, že možnost kontroly nepoctivých podnikatelů je už nyní. 

„Musíme zvážit, do jaké míry máme státu usnadňovat nahlížet nám do pěněženek, do soukromí… Nemyslím si, že je to vhodné. Cena je příliš vysoká, “ řekl Skopeček. Zdůraznil také, že řada informačních systémů již byla zneužita a v tomto případě jde o zvlášť citlivé obchodní informace.