Vitásková: Náš úřad se k problematické podpoře postavil čelem

O osudu šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové vláda zatím nerozhodla, k tématu by se měla vrátit v pondělí. Rozhodnutí Vitáskové pozastavit podporu obnovitelným zdrojům, než bude k dispozici potvrzení z Evropské unie, vyvolalo spor. Podle Vitáskové se úřad k situaci postavil čelem. ERÚ podle ní pouze jedná v souladu se zákonem.

„My jako úřad jsme se k tomu postavili čelem. Řekli jsme všem, jaká je situace,“ prohlásila Alena Vitásková s tím, že neví, proč to „někdo chce zametat pod koberec a tajit před příjemci“. Šéfka ERÚ tím naráží na vládu, se kterou se dostala do sporu o podporu obnovitelných zdrojů. „Proč se tu útočí stále na regulátora, že jsme vydali nebo nevydali cenové rozhodnutí? My pouze jednáme v souladu se zákonem,“ uvedla Vitásková. Zeleným elektrárnám hrozí, že nedostanou 42 miliard, opakuje šéfka ERÚ.

Pokud stát nezíská pro takzvané zelené elektrárny notifikaci od Evropské komise do 15. února, peníze podle Vitáskové nedostanou, protože by to bylo nezákonné. Přestože k tomu úřad cenové rozhodnutí vydal. Podle ministerstva průmyslu ale není důvod se domnívat, že by peníze byly ohroženy.

Vitásková: Na Mládkově místě bych byla v Bruselu a měla notifikaci

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) zatím pochválil úředníky, kteří cenové rozhodnutí pro obnovitelné zdroje vydali v nepřítomnosti předsedkyně, která v té době byla na dovolené. „Celkově to vede k úvaze, jestli by neprospělo, kdyby předsedkyně měla více dovolených," uvedl Mládek.

Vitásková naopak Mládkovi vytkla, že sice jezdí po světě, ale notifikaci Česko ještě nedostalo. „Já na jeho místě bych seděla v Bruselu a měla vyřízenou notifikaci," uvedla Vitásková.

Vitásková: Náš úřad se k problematické podpoře postavil čelem (zdroj: ČT24)

Vláda se má každopádně zabývat návrhem ministerstva vnitra, podle kterého bude moct premiér Bohuslav Sobotka postavit trestně stíhanou předsedkyni ERÚ mimo službu. Odvolat z funkce ji ale nemůže, na základě energetického zákona totiž jmenuje a odvolává předsedu ERÚ prezident. „Vitásková nepochybně je v čele ERÚ a bude se postupovat na základě platné legislativy,“ uvedl premiér.

Usnesení šlo na vládu s rozporem, ERÚ tvrdí, že pod služební zákon jeho vedení nepatří. Ve středu o pozici Vitáskové nerozhodli. Jednání odložili na začátek příštího týdne.