O skoro 40 miliard lépe než loni. Rozpočtový schodek je zatím 30 miliard

Rozpočtový schodek je zatím 30 miliard (zdroj: ČT24)

Z říjnových 29,1 miliardy korun na listopadových 29,5 miliardy – takový byl za poslední měsíc růst schodku státního rozpočtu. Šéf resortu financí Andrej Babiš (ANO) to řekl na setkání lídrů českého stavebnictví, ministerstvo následně uvedlo, že jde o nejlepší listopadový výsledek od roku 2008. Loni v listopadu byl schodek rozpočtu 68,9 miliardy korun.

Pro letošní rok počítá vláda se schodkem 100 miliard korun. Vzhledem k dobrému výkonu české ekonomiky a velkému přílivu peněz z EU fondů ale analytici odhadují výrazně lepší výsledek. Pro příští rok pak vláda schválila rozpočet se schodkem 70 miliard korun – ten momentálně leží na stole poslancům a čeká ho třetí čtení.

Výrazně nižší než 100miliardový schodek ostatně předpovídá i samotné ministerstvo. Podle jeho odhadů by mohl být na konci roku 60 až 70 miliard. „Ono to, že si státní rozpočet povede lépe, než se původně předpokládalo, je jasné už řadu měsíců,“ dodává hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč, který sám odhaduje schodek na 70 miliard.

Na příjmech se podílely hlavně peníze z Bruselu

Celkové příjmy rozpočtu stouply v listopadu meziročně o 95,9 miliardy na 1099,6 miliardy korun. Na tom se podílely zejména příjmy z EU fondů, které vzrostly meziročně o 56,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně inkasa na sociální zabezpečení meziročně stouply o 39,8 miliardy na 895,8 miliardy korun.

Prosinec na příznivém saldu státního rozpočtu mnoho nezmění. Není nereálné uvažovat, že bude za celý rok stát hospodařit s 50miliardovým, tedy polovičním schodkem proti schválenému rozpočtu.
Pavel Sobíšek
hlavní ekonom UniCredit Bank

Většímu nárůstu schodku ke konci listopadu zamezil podle analytika Komerční banky Marka Dřímala další příliv evropských peněz a dobrý výkon ekonomiky. Podle něj by za celý rok mohl být deficit rozpočtu dokonce jen 50 miliard korun.

Jáč: Schodek za celý rok odhaduji na 70 miliard korun (zdroj: ČT24)

Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 11,4 procenta na 79,3 miliardy Kč, a jsou tak za 11 měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 3,4 miliardy na 216,8 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s poklesem o 0,9 miliardy korun. DPH je současně hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům. Ty by tak podle odhadu MF měly na konci roku dostat více, než počítaly plány úřadu.

Celkové výdaje rozpočtu stouply meziročně o 56,5 miliardy na 1129,1 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 456 miliard korun, což je meziroční růst o 10,3 miliardy korun. V souvislosti se zrychleným čerpáním peněz z fondů EU pak stouply ke konci listopadu i investiční výdaje rozpočtu, a to o 35,6 miliardy na 128,2 miliardy korun.

Nejlepší říjnové hospodaření za sedm let

Hospodaření státu ke konci října skončilo na schodku ve výši 29,1 miliardy. I když o měsíc dřív byl schodek pouze 2,8 miliardy, ministertsvo financí upozornilo, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci října od roku 2008.