Diskont Plus převezme německý řetězec REWE

Kolín na Rýnem/Praha - Německý maloobchodní řetězec REWE Group převezme v ČR 146 diskontních prodejen společnosti Plus-Discount a přejmenuje je na Penny Markety. Cenu, za kterou se obchod uskuteční, ani jedna ze stran nezveřejnila.

Pokud dohodnutou akvizici schválí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zvýší se počet českých obchodů patřících REWE Group na zhruba 500 a její roční obrat dosahovaný v Česku bude činit až 50 miliard korun. REWE Group, která na tuzemském trhu provozuje supermarkety Billa a diskonty Penny, by díky tomu výrazně posílila svoji pozici.    

REWE Group po nákupu 146 diskontů Plus zvýší počet svých diskontních prodejen na 317, a stane se tak v České republice nejsilnějším hráčem v oblasti diskontního prodeje, který se mezi českými zákazníky těší stále větší oblibě. Vedení společnosti REWE Group odhaduje, že po integraci obchodů Plus bude mít síť 317 diskontů Penny Market roční obrat zhruba 32 miliard korun. Konkurenční společnost Lidl měla loni zhruba poloviční počet obchodů a její předloňské tržby činily přibližně 13 miliard korun.     

„Východní Evropa je pro REWE Group klíčem k expanzi,“ zdůraznil předseda představenstva společnosti Alain Caparros. Dodal, že Česká republika má v tomto směru velký strategický význam vzhledem ke své výhodné geografické poloze.     

Dohodu dnes potvrdilo i vedení společnosti Tengelmann, která v Česku diskonty Plus dosud provozuje. „Po velmi důkladném zvážení všech alternativ jsme se rozhodli pro prodej mezinárodnímu obchodnímu koncernu REWE,“ sdělil Karl Erivan Haub, hlavní akcionář obchodní skupiny Tengelmann.     

Společnost Plus Discount je v Česku aktivní od roku 1992. Řetězec vykázal v obchodním roce 2006/2007 ztrátu 47,8 milionu korun. Již v roce 2005/2006 klesl  čistý ziskspolečnosti o 185 milionů korun na 85,3 milionu korun.

Vydáno pod