Olomoucká mlékárna Olma je ve ztrátě

Praha - Se ztrátou 230 milionů korun loni hospodařila olomoucká mlékárna Olma. Druhý nejvýznamnější tuzemský producent mléčných výrobků přitom podle majitele skupiny Agrofert Holding Andreje Babiše, do níž mlékárenská společnost od ledna patří, původně informoval o vyrovnaném hospodaření za loňský rok. V roce 2007 firma vykázala zisk 25,6 milionu Kč. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Olma vykazovala dvojí výsledky. Nám dali výkazy s předpokladem nulového hospodářského výsledku. Ve skutečnosti tam bude za loňský rok ztráta 230 milionů,“ řekl Babiš s tím, že do dluhů společnost přivedl bývalý management a menšinový akcionář.

Agrofert se dostal do Olmy v lednu prostřednictvím společnosti Milkagro, které patřilo asi 51 procent akcií mlékárny. Na začátku března již podíl Agrofertu narostl na zhruba 90 procent.

Antimonopolní úřad dal svolení k fúzi

Antimonopolní úřad dal ve čtvrtek Agrofertu Holding svolení s převzetím zemědělsko-potravinářského podniku Agropol Group, čímž vznikne největší agro-potravinářská skupina v zemi. Úřad fúzi schválil pod podmínkou, že nový subjekt odprodá celkem sedm firem z obou skupin.

Zemědělské podniky ze skupiny Agrofert Holding hospodaří na 53 tisících hektarech. V majetku mají přes 6 000 dojnic s roční výrobou přes 46 milionů litrů mléka a vyrábí 33 tisíc tun vepřového masa. Ve 225 firmách pracuje zhruba 25 tisíc lidí. Po spojení s Agropolem bude tržní podíl skupiny činit 40 procent.

Vydáno pod