Manažerem roku 2009 se stal Zbyněk Frolík z Linetu

Praha - Vítězem soutěže Manažer roku 2009 se stal generální ředitel společnosti Linet Zbyněk Frolík. Titul Manažerky roku si odnesla generální ředitelka společnosti Vodafone Muriel Antonová. Vavřínu se dočkal ale třeba také manažer Templářských sklepů Čejkovice produkujících víno stejnojmenné značky. Ve finále ankety vybírala odborná komise ty nejlepší mezi 73 manažery a manažerkami.

Zbyněk Frolík, vítěz 17. kola soutěže Manažer roku, je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Linet, která vyrábí nemocniční postele. Své produkty firma vyváží do sedmdesáti zemí světa. Titul Manažer roku není prvním oceněním, které majitel rychle rostoucí Linetu získal. V roce 2003 se stal Podnikatelem roku. Dnes kromě titulu Manažer roku získal také cenu Economie za prezentaci managementu na veřejnosti.

„Nám ani tak nejde o to vyhrávat ceny pro to, abychom si něco dokazovali. My chceme jít příkladem. A součástí toho příkladu je i prezentace,“ podtrhl oceněný Frolík.

Zbyněk Frolík zabodoval mezi manažery (zdroj: ČT24)

Pět nejlepších českých manažerů

1.    Zbyněk Frolík, generální ředitel společnosti Linet

2.    Josef Novák, generální ředitel textilky Veba

3.    Václav Beneš z Ústřední vojenské nemocnice

4.    Jaroslav Martínek, šéf Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny

5.    Muriel Antonová, generální ředitelka společnosti Vodafone

Ocenění vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců dostal Petr Tlustý ze společnosti Transys. V kategorii středních firem do 250 zaměstnanců byl vybrán Pavel Pastorek z Templářských sklepů Čejkovice. V kategorii mladý manažerský talent do 35 let vyhrál Jan Marinov z ŽDB Group. V rámci soutěže bylo ohodnoceno také 24 vítězných manažerů v jednotlivých odvětvích.

Manažery prověřila krize

Schopnosti 73 kandidátů na Manažera roku i dalších vedoucích pracovníků v loňském roce podle odborné poroty prověřila krize. To, jak jí dokázali čelit, se odrazilo i v hodnocení. „Dobrého manažera v krizi prozradí především to, že firmu zachrání a vede ji v bouřlivých vodách tak, aby byla schopná po ukončení krize znovu nastartovat pozitivní vývoj,“ uvedl předseda národní komise Manažera roku 2009 Pavel Kafka.

V rámci soutěže Manažer roku jsou voleny osobnosti, které svým osobním přínosem výrazně pomohly k úspěchu své firmy a přispěly k rozvoji odvětví, v němž působí. Uchazeči mohou působit ve státních i soukromých společnostech, manažerskou funkci ovšem musí zastávat alespoň tři roky a sídlo jejich společnosti se musí nacházet na území Česka.

V roce 2008 se vítězem soutěže stal generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren Jiří Cienciala. Titul Manažerky roku pak získala rektorka Vysoké školy finanční a správní Bohuslava Šenkýřová. Soutěž pravidelně vyhlašuje Česká manažerská asociace, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Svaz průmyslu a dopravy ve spolupráci s Manažerským svazovým fondem.

Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Manažer roku 2009
Zdroj: ČT24