Hušák v Sazce definitivně skončil, nahradí ho Hájek

Praha - Předsedou představenstva loterijní společnosti Sazka už není Aleš Hušák. Médiím dnes zaslal zprávu, že v dosavadní pozici končí. Zhruba do hodiny od oznámení jej pak valná hromada Sazky odvolala oficiální cestou. Hušák, jenž stál v čele loterijní firmy 16 let, se jednání valné hromady osobně neúčastní. Novým předsedou představenstva loterijní společnosti Sazka zvolila valná hromada člena výkonného výboru ČSTV a předsedu Asociace extrémních sportů Marka Hájka. Místopředsedou se stane šéf Sdružení sportovních svazů Zdeněk Ertl.

Aleš Hušák

„Jsem hrdý na to, že jsem mohl 16 let stát v čele jedné z nejúspěšnějších českých společností a mohl sloužit českému sportu.“

Podle svých slov se teď chce Hušák věnovat novým výzvám. Připustil, že se uživí i bez Sazky. „Jestli na Menorku pojedu pětkrát nebo desetkrát do roka, tak to nesouvisí s mojí situací v Sazce, protože naštěstí vedle Sazky mám i svoje soukromé podnikání, které není tak neúspěšné,“ uvedl Hušák už dříve.

Ohledně odvolání Hušáka panovala mezi akcionáři shoda, jak potvrdil už v pátek Pavel Kořan, šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), který je největším akcionářem Sazky. Předseda představenstva byl poslední funkcí Hušáka v Sazce. „Valná hromada odvolala Hušáka z opatrnosti, protože nebylo vyloučeno, že by si svoji rezignaci rozmyslel,“ dodal Kořan. Podle něj nyní statutární orgány mají minimální kompetence. 

Do čela představenstva dosedne Marek Hájek

Novými členy představenstva byl zvoleni Marek Hájek (člen výkonného výboru ČSTV a předseda Asociace extrémních sportů), který byl následně vybrán i jako jeho předseda, Vladimír Šimíček (místopředseda ČSTV), Jiří Kynos (místopředseda a finanční ředitel Českého olympijského výboru), Zdeněk Ertl (šéf Sdružení sportovních svazů), který se stane místopředsedou, Jiří Dušek (Autoklub ČR), Petr Bernátek (Česká obec sokolská) a Jindřich Rajchl (místopředseda Fotbalové asociace České republiky).

Hájek prohlásil, že jeho mise bude pravděpodobně krátká. Podle svých slov si od ní slibuje minimálně korektní vztahy s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou a dořešení situace v Sazce. Dodal, že hlavní úkol je za současné situace maximalizovat možnosti pro akcionáře. V rozhovoru pro Českou televizi potom uvedl, že se s insolvenčním správcem chystá sejít už ve čtvrtek. Budou spolu prý jednat například o tom, zda je výběrové řízení na prodej Sazky skutečně tím nejlepším řešením pro dlužníky.

Dnešní valná hromada měla na programu právě volbu představenstva Sazky, jeho předsedy a místopředsedy. Stejný program byl na programu předchozích dvou valných hromad, které se ale nekonaly. Ta první se neuskutečnila, protože se jí Hušák nemohl zúčastnit kvůli problémům s cestovními doklady. Před druhou někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie.

Hušáka odvolal v červnu z funkce generálního ředitele insolvenční správce Cupka, což ale Hušák neuznává. Cupkův tým rozjíždí činnost Sazky a očekává nárůst tržeb firmy, které v době vyhlášení konkurzu na přelomu května a června klesly na historické minimum.

Ještě v pátek pak Cupka vyhlásil výběrové řízení na prodej Sazky. O vítězi bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Přesto se podmínky nelíbí části držitelů dluhopisů společnosti. Prý mohou potenciální kupce odradit od účasti. Proti plánu vystoupila například advokátní kancelář Dewey & LeBoeuf, která, jak tvrdí, zastupuje investory, již mají v držení více než 25 procent z dluhopisů v hodnotě 195 milionů splatných v roce 2021.

Podle právníků může odradit zájemce už požadavek na složení půlmiliardové kauce za účast na výběrovém řízení. Vysoká se jim zdá i smluvní pokuta 1,5 miliardy korun, kterou by měl zaplatit vítěz tendru, pokud by se mu nedostalo nezbytného souhlasu s převzetím Sazky od antimonopolního úřadu. Právníci dodávají, že mezinárodní držitelé dluhopisů netají obavy z jejich znehodnocení.

Profesní život Aleše Hušáka

27. července 1957 - Narodil se v Trutnově.

1985 - Absolvoval Právnickou fakultu UK v Praze.

1987 - Začal pracovat v odboru devizové legislativy Státní banky československé (SBČS).

1994 - Stal se náměstkem pro ekonomiku v Českém svazu tělesné výchovy (ČSTV).

1995 - V březnu se stal předsedou představenstva Sazky a od dubna i generálním ředitelem firmy.

1997 - V médiích se objevily informace o tom, že byl spolupracovníkem StB. Hušák to potvrdil s tím, že to bylo kvůli práci v SBČS.

2000 - Kvůli transakci s akciemi České spořitelny byl obviněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku. V září 2002 bylo stíhání zastaveno.

2004 - Koncem března byla slavnostně otevřena Sazka Arena (od března 2008 O2 arena). Hušák její stavbu prosadil v roce 2001.

2010 - Hušákem vedená Sazka se kvůli splácení haly ocitla ve vážných problémech, když její dluhy začal skupovat podnikatel Radovan Vítek. Letos v lednu bylo zahájeno insolvenční řízení.

27. května 2011 - Schůze věřitelů rozhodla o uvalení konkurzu na Sazku, který vstoupil v platnost poslední květnový den.

7. června 2011 - Insolvenční správce Sazky Josef Cupka odvolal Hušáka z funkce generálního ředitele společnosti. O devět dní později dostal i výpověď z pracovního poměru v Sazce.

22. srpna 2011 - Hušák oznámil, že končí ve funkci předsedy představenstva Sazky.

Novou tváří Sazky bude Jaromír Jágr

Cupkova mluvčí Lenka Tichá dnes také oznámila, že Sazka podepsala na tři roky reklamní smlouvu s Jaromírem Jágrem, který tak bude klíčovou postavou podzimní kampaně společnosti. Sazka bude na oplátku hlavním sponzorem hokejového Kladna, jehož většinovým majitelem je Jágr.

Hlas vítěze Stanleyova poháru, mistra světa a olympijského vítěze mohou již slyšet lidé v rozhlasových spotech. Nyní se natáčí televizní reklamy a focení na venkovní reklamu. „Sazka je jednou z největších firem, věříme, že velkou zůstane,“ uvedl Jágr. Podrobnosti smlouvy nesdělil. Řekl jen, že částka deset milionů korun ročně je číslo velmi blízké skutečnosti.

Vydáno pod