Byt na dubajském ostrově nyní pořídíte levněji než v Praze

Dubaj – Uměle vybudovaný Palmový ostrov v Dubaji láká na výhodné ceny za nemovitosti. Zájemcům jsou nyní nabízeny apartmány o 70 procent levněji než v roce 2008. Kdo si bude chtít pořídit byt na umělém ostrově viditelném až z vesmíru, může za metr čtvereční v přepočtu na koruny zaplatit i 34 tisíc, což je nižší cena než u nového bytu v Praze.

Dostavba novodobého divu světa, jak mnozí umělý ostrov ve tvaru palmy nazývají, vrcholila v roce 2005. Již tehdy se investoři předháněli v nabídkách na odkoupení pozemků, jejich zájem však v současnosti silně poklesl, a ceny tak prudce klesly. Byt s přímým výhledem na moře a rozlohou 246 metrů čtverečních se tu nyní dá koupit v přepočtu za necelých osm milionů korun.

S průzkumem informujícím o rekordně nízkých cenách nemovitostí na slavném dubajském ostrově přišel deník Arabian Business. S poklesem se však prý nepotýkají pouze ceny bytů, ale i celý ostrov. Podle některých zpráv se potápí o půl centimetru ročně, mnozí však znepokojení zmírňují. „Neustále se mluví o tom, že se zdejší hotel Palm Jumeira potápí, ale to je jedno velké nedorozumění. Stavba si totiž musí sednout. Rozhodně je všechno dobře spočítané,“ komentoval geolog Paul Shenehan.

První apartmány se začaly prodávat v roce 2006. Mezi prvními zájemci o bydlení na palmě byli například manželé Victoria a David Beckhamovi. Dubaj se netajila tím, že by tu měli mít své apartmány nejbohatší lidé světa. Poté však světová krize udělala investorům čáru přes rozpočet. Z celkového počtu 450 realitních projektů jich developeři v posledních dvou letech pozastavili přes 200. Spojené arabské emiráty však navzdory krizi nabídky nevzdávají. Zřejmě i proto tamní vláda rozhodla o prodloužení víz pro realitní investory ze šesti měsíců na tři roky.