Portugalsko se topí v problémech, o pomoc žádat nechce

Lisabon - Finanční potíže, s nimiž se potýká vysoce zadlužené Portugalsko, se dnes citelně zhoršily. Úrok desetiletých dluhopisů portugalské vlády dnes vystoupil až na 7,71 procenta, což je za dobu trvání eurozóny nový rekord. Vládu získávání úvěrů na trhu vychází podstatně dráž než případná finanční pomoc od mezinárodního společenství. Situaci komplikuje rovněž středeční rezignace portugalského premiéra Josého Sócrata. Pokud Portugalsko požádá o finanční pomoc, bude mu stačit 75 miliard eur. Řekl to šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Juncker. Země ale hodlá i nadále mezinárodní finanční pomoc tvrdě odmítat - měla by podle ministra Silvy Pereiry závažné dopady na ekonomiku. V souvislosti s neprosazením dalších úspor rozpočtu a následnou demisí premiéra snížila mezinárodní ratingová agentura Fitch Portugalsku hodnocení úvěrové spolehlivosti o dva stupně na A-minus z dosavadní známky A-plus.

V posledních dnech sílí dohady, že Portugalsko potíže neustojí a bude se muset vydat stejnou cestou jako loni Řecko a Irsko. Tyto dvě země se staly prvními členy eurozóny, kteří byli nuceni požádat o mezinárodní finanční pomoc, protože jinak by patrně nezvládly obsluhu dluhu. Portugalsko tvrdí, že pomoc nepotřebuje, to ale zpočátku tvrdilo i Řecko s Irskem.

Náklady na obsluhu dluhu se v případě Portugalska zvyšují už asi rok, protože investoři vyžadují stále vyšší prémii za to, že si koupí dluhopisy Portugalska a ne třeba Německa. To je považováno za nejspolehlivějšího dlužníka v eurozóně a poptávka po jeho dluhopisech bývá velmi vysoká. Úrok je přitom citelně nižší než v případě portugalských papírů.

Problémy Portugalska se stupňují (zdroj: ČT24)

José Socrates, portugalský premiér:

„Několik měsíců jsem bojoval za něco, co považuji za zcela zásadní – za ochranu země, za to, abychom se vyhnuli zahraniční finanční pomoci a neskočili ve stejné situaci jako Řecko a Irsko.“

Potíže Portugalska přitom eskalují zrovna v době, kdy se evropští lídři v Bruselu scházejí k jednomu z nejdůležitějších summitů posledních let. Má se na něm rozhodovat o vzniku takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který má po roce 2013 nahradit nynější fond EFSF. S jeho existencí se od začátku počítalo pouze na tři roky.

Pokud se Portugalsko rozhodne o pomoc požádat, zřejmě to nebude hned. Podle zdroje agentury Reuters je nepravděpodobné, že se tak stane už na tomto summitu. Tlak na Lisabon ale sílí. Kdyby země přiznala, že má problémy, mohla by dluhy již nyní financovat levněji. Úvěr ze záchranného fondu je totiž zatížen nižším úrokem, než jaký teď země platí.

Agentura Fitch snížila rating Portugalska o dva stupně

Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila Portugalsku hodnocení úvěrové spolehlivosti o dva stupně na A-minus z dosavadní známky A-plus.  Fitch nechala výhled ratingu Portugalska v negativním režimu a upozornila, že v období příštích tří až šesti měsíců jeho známku dál sníží, zejména pokud země s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem nesjedná „včasný a věrohodný“ program finanční podpory.

José Socrates
Zdroj: ČT24