Češi si zvykají kupovat knížky on-line

Praha - Suma, kterou Češi utratí za knihy, stále klesá. Loni to bylo celkem sedm miliard korun. To je o tři miliardy nižší částka než před třemi lety. Přesto přibývají noví prodejci, třeba na internetu, kde jim je vzorem americký Amazon. A právě před Vánoci mají knihkupci největší tržby.

Hitem letošních Vánoc mají být severské detektivky. Češi ročně koupí průměrně pět knih, za které utratí 1 214 korun, a nejvíce nákupů probíhá právě v těchto týdnech. Knihu si k Vánocům přeje každý třetí člověk. 

Knihy z regálů internetových obchodů jsou v průměru o deset až 15 procent levnější než z obchodů kamenných. Průměrná cena knihy je teď 240 korun, což je zhruba o padesátikorunu více než před pěti lety. 

Vánoční nákupy knih (zdroj: ČT24)

Právě výhodné internetové nákupy by mohly pomoci i větším prodejům knih. „Klesá počet prodaných titulů, protože roste doporučená cena knihy,“ říká místopředseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marek Pečenka.

Drží budoucnost v rukou elektronické knihy?

Navíc elektronické knihy, oblíbené v zahraničí, v Česku zatím příliš velký úspěch nemají. Ročně jich vychází asi tisícovka a jsou zhruba o polovinu levnější než ty papírové. Loni se v Česku prodalo zhruba čtyřicet tisíc elektronických knih, letos by to mohlo být i čtyřikrát více.