Rakousko nechce, aby se Dukovanům prodloužila životnost

Praha - Rakousko nesouhlasí s plánem prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany na 60 let, jak informuje deník E15. Dukovany mají podle Rakouska slabá místa, která nemůže vyřešit modernizace. Předsedkyně českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale říká, že prodloužení životnosti Dukovan technicky nic nebrání.

U ostatních sousedních zemí, tedy Německa, Polska a Slovenska, přitom Česko se svou jadernou vizí nenarazilo. Třeba Slováci by s Českem v budoucnu rádi více diskutovali o nakládání s vyhořelým palivem či tvorbě fondu na likvidaci vyřazených jaderných elektráren. A Německu by se taky mohlo české jádro hodit. 

Podle návrhu české energetické koncepce by se v roce 2040 měla až polovina elektřiny vyrábět v jaderných reaktorech, které nahradí docházející uhlí. Rakušané, kteří tradičně vystupují proti využívání jádra, tento záměr zpochybňují. Česko prý dostatečně nevyhodnotilo možnosti obnovitelných zdrojů, které by mohly nahradit uhlí. Rakousku podle deníku také v návrhu koncepce chybí, kolik z elektřiny ze starých i nově budovaných jaderných elektráren bude nakonec směřovat na vývoz.

Dana Drábová v rozhovoru pro E15

Otázka: Podle koaliční smlouvy by měla mít Jaderná elektrárna Dukovany zajištěn provoz i po roce 2025. Splňuje požadavky na prodloužení životnosti?

Drábová: "Dukovany teď čeká získání nové desetileté licence pro provoz prvního bloku do roku 2025. Ostatní budou následovat s ročním odstupem. Technicky nevidíme důvod, proč by Dukovany nemohly být dalších deset let v provozu. Žádost o licenci jsme ale ještě nedostali."

České ministerstvo životního prostředí, které mezinárodní projednávání energetické koncepce řídí, se k připomínkám okolních zemí nechce zatím vyjadřovat. „Dotčené státy zaslaly svá vyjádření k návrhu koncepce. Mezistátní konzultace jsou naplánovány na únor. Vyjádření jsou podkladem pro tyto konzultace a pro výsledné stanovisko hodnocení vlivu na životní prostředí, ve kterém budou zohledněna,“ prohlásil pro E15 mluvčí resortu Matyáš Vitík.

Rakouská vlajka
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/xyno6

Jaderná elektrárna Dukovany

  • První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987.
  • Od roku 1985 do září roku 2013 bylo na všech čtyřech blocích elektrárny vyrobeno více než 360 miliard kWh elektrické energie, což je nejvíce ze všech elektráren v České republice.
  • Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně 20 procent spotřeby elektřiny v ČR. Ročně vyrobí více než 14 mld. kWh, což by stačilo k pokrytí spotřeby všech tuzemských domácností.