Nový řidičský průkaz vyřídí lidé elektronicky už i bez datové schránky

Pro elektronické podání žádosti o výměnu řidičského průkazu lidé nově nemusí mít zřízenou datovou schránku. Stačí se přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz, informovalo ministerstvo dopravy.

Podání on-line žádosti by podle něj nemělo trvat déle než několik minut, protože je kompletně předvyplněná. Na žadateli je pouze volba místa, na kterém si chce nový průkaz vyzvednout, případně vyplnění kontaktních údajů pro zasílání notifikací. Pro doručení nového řidičského průkazu si může vybrat jeden z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Zájemci si přes Portál dopravy mohou vyřídit i další služby ze všech dopravních oblastí, jako je například registr vozidel či prodloužení lodního osvědčení. „Pracujeme na dokončení dalších služeb, občané se tak mohou těšit například na zasílání notifikací o změně bodového konta či elektronické žádosti u agendy vozidel,“ uvedl zástupce digitálního zmocněnce ministerstva dopravy Karel Váchal.

Elektronické podání žádosti o řidičský průkaz funguje dva a půl roku. Od spuštění Portálu dopravy vzrostl počet žádostí o trojnásobek, v současné době přes něj chodí asi 1600 žádostí týdně. Ministerstvo dopravy plánuje digitalizaci všech důležitých agend resortu dopravy k 1. únoru 2025.

Od příštího roku sice řidiči nebudou muset mít u sebe fyzicky řidičský průkaz, na povinnosti jej vlastnit se ale nic nemění. Řidiči si je proto i nadále budou muset po čase vyměňovat.