Česko i EU řeší další sankce. Unie se neshoduje na novém balíčku, Praha se obává právních sporů

Události: Český sankční balíček se nerozrůstá (zdroj: ČT24)

Evropská unie i Česko řeší problémy týkající se sankčních seznamů. EU zatím kvůli výhradám Maďarska a Řecka nedospěla ke shodě na jedenáctém sankčním balíku. Samo Česko čelí kritice některých nevládních organizaci kvůli pomalému sestavování národního sankčnímu seznamu, po pěti měsících má pouze jméno ruského patriarchy Kirilla.

Rodina někdejšího guvernéra z Vladivostoku Sergeje Darkina vlastní v Praze několik hotelů. Darkin, který má vazby i na organizovaný zločin, je jedním z desítek lidí prověřovaných v Česku kvůli napojení na Putinův režim – národní sankční seznam se ale zatím nerozrůstá.

„Odpovídá to tomu, že my máme to tempo zápisu na sankční seznamy a kritéria výrazně přísnější než okolí,“ podotýká analytik Datlabu Jiří Skuhrovec.  

Hrozí právní spory?

Stát se při sestavování vlastního seznamu obává především právních sporů. „Je tu obava, abychom to právně ustáli, protože celý rok a čtvrt se všichni ti, kdo zde ty majetky mají, snaží to zakrýt,“ dodává také předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS). 

Podle předsedy sněmovního ústavně-právního výboru Radka Vondráčka (ANO) je potřeba se primárně soustředit na mezinárodní sankce a na to, „co děláme společně v Evropě a ne na národní úpravu“.

Sama Evropa se už téměř měsíc dohaduje o jedenáctém sankčním balíčku. Součástí těchto tahanic se stala i Ukrajina, přesněji řečeno její seznam mezinárodních sponzorů války. Maďarsko a Řecko nové sankce odmítají podpořit, dokud Kyjev z tohoto seznamu nevyřadí jejich firmy – mimo jiné Maďarskou banku OTP. 

„Pokračují intenzivní jednání na úrovni velvyslanců, my všichni doufáme, že nejpozději do konce června by ten balíček mohl být přijat,“ uvedla místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (za ANO). 

Jedenáctý balík se týká především zamezení obcházení stávajících protiruských sankcí obchodem přes třetí země. „Sankce nefungují v okamžiku, kdy jsou intenzivně obcházeny ze třetích zemí,“ podotkl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

V EU musí sankce schválit všechny členské státy. V Česku má poslední slovo vláda, která o zařazení na tuzemský sankční seznam rozhoduje v utajeném režimu, a to na návrh ministerstva zahraničních věcí. Další jméno na seznamu by se podle informací ČT mohlo objevit během následujících tří týdnů.