Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.

Situací se komise zabývala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat. Tvrdí, že děkan dlouhodobě poškozuje dobré jméno školy. Ševčíka se naopak v pondělí zastala Etická komise Národohospodářské fakulty VŠE a dříve i fakultní akademický senát. Ševčík byl například na březnovém protivládním protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie.

„Etická komise VŠE shledala, že projednávané působení Miroslava Ševčíka, děkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, ve veřejném prostoru České republiky je v rozporu s Etickým kodexem VŠE, který bezprostředně souvisí s morálními hodnotami a morální odpovědností členů akademické obce a rovněž i rolí a společenským postavením vysokoškolského učitele a funkcionáře veřejné vysoké školy,“ píše se podle serveru ve zprávě Etické komise VŠE.

Podle Pelouchové zasedala komise v úterý a jednání se zúčastnili rektor Dvořák i děkan Ševčík. Mluvčí doplnila, že usnesení komise včetně zdůvodnění bude zveřejněno v souladu s Jednacím řádem Etické komise VŠE. Andreisová doplnila, že komise nyní pracuje na odůvodnění usnesení. „Jakmile dojde k finalizaci, budeme schopni poskytnout bližší informace,“ avizovala předsedkyně komise.

Rektor má k aktivitám Ševčíka výhrady

Komise se podle informací na webu školy etickými aspekty veřejného vystupovaní děkana Ševčíka zabývala rovněž v říjnu 2022. Tehdy se sedm z devíti členů orgánu shodlo na tom, že „již pouhá účast pana děkana na politických demonstracích, kde zaznívají nepřijatelné populistické, nenávistné, extrémistické a nacionalistické názory, které nebezpečně deformují náš veřejný prostor, je nejen v dnešní době silně nevhodná a poškozující dobré jméno VŠE“.

Rektor Ševčíkovi vytýká, že se několikrát účastnil protivládních shromáždění a na některých vystoupil s projevem. Média děkana zachytila i na březnové protivládní demonstraci Česko proti bídě a na následném protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie. Ševčík trvá na tom, že nejsou důvody, aby v čele fakulty skončil. Tvrdí, že u muzea se ocitl náhodou a pouze tam pomáhal zraněnému člověku.

Podle fakultní etické komise Ševčík pravidla školy neporušil. Její členové mimo jiné uvedli, že aktivity, které mu rektor vytýká, děkan uskutečnil mimo výkon své funkce, ve svém volném čase a často také s výslovným uvedením, že nevystupuje ani za fakultu, ani za univerzitu. Žádné z kritizovaných vyjádření navíc nepronesl na půdě VŠE, upozornili. Poukázali rovněž na to, že Etický kodex VŠE má jen doporučující charakter a nemá povahu vnitřního předpisu univerzity.

Ševčík odstoupit nechce

Rektor Dvořák děkana Ševčíka v březnu vyzval k rezignaci na post v čele fakulty. Ševčík ale odstoupit odmítl. O dalším působení Ševčíka na postu děkana následně v dubnu rozhodoval akademický senát fakulty. Ten děkana Ševčíka neodvolal. Dvořák proto akademickému orgánu předloží svůj návrh na odvolání Ševčíka, poté bude o návrhu rozhodovat celouniverzitní akademický senát. Kdy budou akademické senáty o věci jednat, zatím není jasné.

Podle zákona o vysokých školách může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. Podmínkou je předcházející vyjádření akademického senátu fakulty a souhlas akademického senátu veřejné vysoké školy.