Dlužníkům na daních a sociálním pojištění se zřejmě odpustí penále, sněmovna to schválila

Poslanci ve středu kývli na vládní návrh zákona, na základě kterého živnostníci, drobní zaměstnavatelé a firmy s dluhy na sociálních odvodech zřejmě dostanou šanci na jejich snazší vyrovnání. Pokud se od července do konce listopadu přihlásí k úhradě dlužného pojistného, sociální správa jim odpustí penále. Sněmovna také schválila změny ve výběru radních České televize a Českého rozhlasu.

Prominutí penále a dalších nákladů u dluhů na sociálních odvodech by se mohlo podle podkladů týkat statisíců fyzických a právnických osob. Celkem by mohly uhradit dluh na odvodech až 56,7 miliardy korun a odpustilo by se jim až 18 miliard korun. Sněmovna nyní projednává obdobnou úlevu i pro dluhy na daních.

Sněmovna nakonec nehlasovala o pozměňovacím návrhu, podle kterého by se postup podle předlohy o snazším zbavení se dluhů na sociálních odvodech týkal také dluhů na veřejném zdravotním pojištění, které vymáhají samy pojišťovny.

Poslanci rovněž schválili i obdobný návrh zákona, díky kterému lidé dostanou šanci  zbavit se úroků a penále k neuhrazeným daním. Na mimořádné odpuštění dosáhnou podle návrhu zákona jen fyzické osoby, kterým dluh vznikl do loňského září. Podmínkou bude, že v době od července do konce listopadu zaplatí dlužnou daň a zároveň formálně požádají o odpuštění úroků a penále. U dlužných částek vyšších než pět tisíc korun bude možné rozložení úhrady do splátek.

Sněmovna splátky změnila ze čtvrtletních na měsíční. Pozměňovací návrh skupiny poslanců kolem Patrika Nachera (ANO) také umožní snazší vyrovnání daňových dluhů s možností splátek i lidem, vůči kterým už byla k 30. září 2022 zahájena takzvaná daňová exekuce. Vládní předloha zahrnuje také justiční poplatky a místní poplatky. K akci se tak budou moci připojit kraje a obce, pokud schválí příslušnou vyhlášku. Podle schváleného pozměňovacího návrhu skupiny poslanců kolem Marka Výborného (KDU-ČSL) na to budou mít čas do konce září místo do konce června. 

Odvolání Vondráka ze školského výboru

Dolní komora dále ve středu odvolala na návrh opozičního hnutí ANO nyní nezařazeného poslance Ivo Vondráka ze školského výboru, jemuž předsedal. Pro Vondrákovo odvolání z výboru hlasovalo 115 ze 138 přítomných poslanců. Vedle zákonodárců opozičních ANO a SPD zvedli pro návrh ruku také poslanci vládních ODS, TOP 09 a Pirátů, část zástupců STAN a jednotlivci z KDU-ČSL. 

Z dřívějšího vyjádření předsedy poslanců ODS Marka Bendy vyplynulo, že dodání koaličních hlasů pro Vondrákovo odvolání bylo součásti širších dohod s ANO. Poslanci hnutí ustoupili od blokování schvalování sporného zapojení Senátu do volby radních České televize a Českého rozhlasu, které sněmovna předtím schválila ve čtvrtém dějství finálního kola projednávání.

Vondrákův konec ve školském výboru pravděpodobně otevře prostor k tomu, aby jeho novou předsedkyní mohla být později zvolena stínová ministryně školství ANO Jana Berkovcová. Členkou výboru je od začátku volebního období.

Vondrák v únoru opustil poslanecký klub ANO a následně i hnutí, které za něho do výboru vyslalo Janu Hanzlíkovou.

Členkou Rady ČTK bude nadále Gáborová

Poslanci ve středu také rozhodli, že členkou Rady České tiskové kanceláře (ČTK) bude dalších pět let její nynější místopředsedkyně Jana Gáborová. Kandidátka opozičního ANO získala v tajné volbě 160 ze 173 odevzdaných hlasů, protikandidáta neměla. Nové funkční období jí začne 31. května, v nynějším období je v radě za opoziční SPD.

Dolní komora naopak nezvolila kandidáta na jmenování viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu. O funkci se ucházel člen kolegia úřadu Jan Málek, kterého navrhla vládní koalice, a poslanec ANO a místopředseda sněmovního kontrolního úřadu Roman Kubíček. Ani jeden z nich nedostal od poslanců dost hlasů. Volby se zúčastnilo 173 poslanců. Kubíček získal 71 hlasů, což odpovídá počtu členů klubu ANO. Málek obdržel 82 hlasů. Zapotřebí bylo 87 hlasů. Druhé kolo volby by se mohlo uskutečnit za dva týdny. 

Vojenská spolupráce USA a Česka

Okamura ve zhruba hodinovém vystoupení požadoval diskusi o chystané smlouvě o vojenské spolupráci USA a Česka, kterou SPD odmítá. „SPD je jedinou stranou v parlamentu, která s touto smlouvou nesouhlasí, a my se za to nestydíme,“ nechal se slyšet Okamura.

Smlouva, kterou má příští týden podepsat ministryně obrany Jana Černochová (ODS), není podle Okamury o spolupráci, ale o pobytu amerických vojáků na základnách v Česku. „Hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a vojákům na našem území,“ prohlásil jeho předseda. Vládu obvinil z opětovného zatahování Česka do války. „Vy jste váleční štváči, to je taková přezdívka,“ vzkázal vládním představitelům.

Černochová označila vystoupení předsedy SPD za „pravidelné okénko demagogie Tomia Okamury“. Poznamenala, že na rozdíl od jeho tvrzení byli se smlouvou předem seznámeni i zástupci SPD, a že Okamura ze sebe dělá „hlupáka“.

Šéf SPD chtěl probrat také zvyšování spotřební daně na benzin a naftu či uhlí, zpoždění s výplatou nově vyměřovaných důchodů, růst cen, ilegální migranty v Česku či připojení Ukrajiny k Evropské unii. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob poté jménem koalice doplnění programu o nové body vetoval.

Manželství pro stejnopohlavní páry i kapacity škol

Jana Pastuchová (ANO) neúspěšně navrhla přednostně projednat po novelách o televizi a rozhlasu poslaneckou novelu občanského zákoníku o uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, kterou sněmovna měla původně rozjednat jako poslední bod úterní schůze. Podle poslankyně by to bylo vhodné i kvůli tomu, že na středu připadá Mezinárodní den proti proti homofobii, transfobii a bifobii. Její návrh ale podle záznamu hlasování podpořilo jen 68 ze 168 přítomných poslanců, přičemž pro byli převážně zástupci ANO a proti poslanci ODS a SPD.

Jiří Kobza (SPD) navrhoval bez úspěchu projednat uzákonění trestnosti nenávistných ideologií, k nimž podle něj patří islám. Lucie Šafránková (SPD) chtěla probrat návrhy na zvýšení rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro zdravotně postižené, Karla Maříková (SPD) obvinila vládu a EU ze zotročování chudších vrstev obyvatel prostřednictvím prosazování elektromobilů a zdražováním dálničních známek. Další poslanci SPD požadovali řešit začleňování recidivistů do společnosti, možné vedlejší účinky vakcín nebo rozšiřování kapacity škol.

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) navrhla řešit transformací České pošty. Probrat ji chtěla s ohledem na nepřítomnost ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až 30. května.