Chřipková sezona byla letos intenzivnější a začala dříve, nemoci podlehlo 112 lidí

V době zimní chřipkové sezony v nemocnicích skončilo s vážnými komplikacemi této nemoci 312 lidí, z nichž 112 zemřelo. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Chřipková sezona byla letos podle SZÚ intenzivnější a začala dříve. Důvodem je hlavně to, že v minulých letech v chřipkovém období platila proticovidová opatření.

„Ve vážném stavu se u nás ocitly desítky pacientů,“ uvádí primářka Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka v Praze Hana Roháčová. „Především to postihlo osoby vyššího věku nad šedesát let a osoby s jinými nemocemi,“ dodává.

„Se závažným průběhem bylo v této sezoně u nás hospitalizováno osmnáct pacientů, z nichž pět zemřelo. U závažných případů se poměrně často jednalo o koincidenci s další infekcí,“ doplňuje primářka Oddělení nemocniční hygieny a epidemiologie pražské nemocnice Motol Jarmila Rážová.

V minulých letech v chřipkovém období platila proticovidová opatření. To se letos změnilo, i proto vypadala sezona jinak, potvrdila České televizi mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová. „Chřipková sezona byla atypická v tom smyslu, že epidemie začala už před Vánocemi a zvýšený výskyt chřipky trval v podstatě do současnosti,“ přiblížila. Na přelomu roku byl počet nakažených nejvyšší. Od začátku dubna nemocnost postupně klesá.

Chřipka letos v zimě prošla Českem ve dvou hlavních vlnách. První začala během prosince, přitom obvykle to bývá až v lednu. Druhá slabší vlna nákaz potom přišla na začátku února. Největší nemocnost byla dlouhodobě v Pardubickém a Jihomoravském kraji, vyplývá z dat SZÚ.

V zimě se navíc potkaly hned tři různé viry zároveň – chřipka, RS vir (respirační syncytiální virus) a covid-19. Během nejsilnější vlny dosáhl počet lidí nakažených některým z těchto respiračních virů na skoro dva tisíce osob na sto tisíc obyvatel. Nejvíce byly dlouhodobě těmito viry zasaženy děti do pěti let.