Zahraniční média o inauguraci: Pavel představuje změnu kurzu, Zeman rozděloval společnost

Zpráva o čtvrtečním nástupu Petra Pavla do funkce prezidenta republiky se objevila v řadě zahraničních médií. Inauguraci pozornost věnovali Slováci, Němci, ale i řada světových tiskových agentur, jejichž texty následně přebíraly další redakce. Agenturní zprávy připomínaly Pavlovo vítězství nad „populistou“ Andreje Babišem (ANO) a odchod Miloše Zemana, který dle nich rozděloval společnost. Na Zemana vzpomínaly i slovenské listy, z Hradu podle nich nyní opět bude kulturní sídlo prezidenta. Německá média označila Pavla jako prozápadního a prounijního.

„Je ve světě málo zemí, ve kterých by se českým prezidentským volbám a následným událostem věnovala taková pozornost, jako právě na Slovensku,“ upozornil zpravodaj ČT Jan Šilhan. „Média tomu logicky věnovala pozornost, byť tomu zdatně sekundovala zdejší politická krize a její vývoj,“ podotkl.

Slovenský list Sme napsal, že symbolicky ostřejší změna než v podobě Petra Pavla po jeho předchůdci v prezidentském úřadě Miloši Zemanovi ani nemůže být. „Z patogenní zóny, jak působil Hrad, který ovládala ,rudá divnoparta‘, bude po deseti letech opět civilní, kulturní, otevřené sídlo hlavy státu,“ okomentoval list.

Sme také Pavla označil za prvního vysokého politika v regionu, který veřejně zpochybnil budoucnost Visegrádské skupiny, do které vedle Česka patří Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Pavlova předchůdce Zemana zhodnotil i list Plus Jeden Deň. „Ať už si o Miloši Zemanovi myslíte cokoliv, rozhodně dokázal vždy zaujmout. Ano, často skandály a kontroverzními prohlášeními, ale i díky nim si ho budeme pamatovat,“ napsal.

List také otiskl některé Zemanovy bonmoty a připomněl, že bývalý prezident raději než přátelství se Spojenými státy pěstoval ekonomickou diplomacii s Ruskem a Čínou. Podle deníku dlouho obdivoval ruského vládce Vladimira Putina a slovník změnil až po invazi na Ukrajinu. 

Podle Šilhana měla kromě médií značný zájem o inauguraci i slovenská veřejnost. „Při možnosti hovoru s místními jsme poznali, že se skutečně zajímali o volby a kampaň, měli přehled, což bylo také umocněno kandidaturou Andreje Babiše, rodáka z Bratislavy. I slovenský premiér Eduard Heger říkal, že sám si našel čas, aby alespoň část inaugurace prostřednictvím televize sledoval,“ uvedl.

Sám Heger ve čtvrtek Pavlovi k inauguraci pogratuloval a ocenil, že jeho první zahraniční cesta povede na Slovensko. Ke jmenování do funkce Pavlovi blahopřála i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Jsem ráda, že v čele státu, který je Slovensku nejbližší, je člověk, se kterým máme stejné hodnoty,“ uvedla s tím, že se těší na osobní setkání.

Prezident Pavel příští týden navštíví Slovensko (zdroj: ČT24)

MDR: Pavel představuje prozápadní a prounijní změnu kurzu

Pavel za necelé dva týdny navštíví i Německo, což připomínají také tamní média, například stanice Deutschlandfunk. Podle ní také Češi očekávají slibovaný návrat řádu a klidu. Stanice dodala, že podobně jako německý prezident má i česká hlava státu omezené pravomoci, a upozornila, že Pavlův předchůdce Zeman se je ve svůj prospěch a ve prospěch svých lidí snažil do poslední chvíle vlastním výkladem ústavy rozšiřovat.

Stanice rovněž zdůraznila, že Pavel porazil Babiše, kterého Deutschlandfunk popisuje jako zakladatele populistického hnutí ANO, miliardáře a mediálního magnáta ve stylu někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo maďarského premiéra Viktora Orbána.

Německá veřejnoprávní stanice MDR o Pavlovi zase uvedla, že představuje proevropskou a prozápadní změnu kurzu v čele státu. „V předvolební kampani hlásil opětovné obnovení řádu. Slíbil další vojenskou pomoc Ukrajině a chce ji podpořit v jejím úsilí na cestě ke členství v EU“. Zeman se podle ní zasazoval o sbližování s Čínou a až do války na Ukrajině také s Ruskem.

Deník Frankfurter Rundschau zase napsal, že nový český prezident má ostrý postoj vůči Číně a naopak se snaží o sblížení s Tchaj-wanem, který čínský režim považuje za svou vzbouřenou provincii. List uvedl, že pro Čínu se stává Česko nelehkým partnerem, neboť i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) již v minulosti zdůrazňoval vazby na demokratický Tchaj-wan.

AFP Pavla popsala jako válečného hrdinu

Čtvrteční inauguraci zaznamenaly i světové tiskové agentury. Krátce poté, co Pavel na Pražském hradě složil prezidentskou přísahu, vydaly zprávy na toto téma agentury Reuters, AP, AFP i Bloomberg. Texty se pak objevily na webech listů The Washington Post a The Guardian nebo na stránce rozhlasové stanice Radio France Internationale.

Agenturní zprávy připomínaly Pavlovu armádní minulost, z jeho politického programu zdůraznily především podporu Ukrajiny a slib pracovat na sjednocování společnosti. AFP Pavla popsala mimo jiné jako „válečného hrdinu“ s odkazem na operaci z roku 1993, při níž pomohl zachránit francouzské vojáky ze srbského obklíčení během bosenské války.

AP si v poměrně obsáhlé zprávě všímá i „nečekaného“ momentu inaugurace, při kterém Pavel na balkoně Hradu odhalil prezidentskou standartu ukradenou v roce 2015 skupinou Ztohoven. „Byla ukradena ze střechy Hradu uměleckou skupinou, která ji nahradila obřím kusem pánského spodního prádla. Trenýrky měly symbolizovat blízké vztahy Zemana s Ruskem a Čínou a následně se staly symbolem kritiky jeho úřadování,“ napsala agentura.

Působení Pavlova předchůdce Zemana okomentovala i polská agentura PAP. „V mnoha hodnoceních desetiletého období Zemana jako prezidenta se nejčastěji zdůrazňuje, že přispěl k vyvolání ostrých rozporů v české společnosti. Vyčítalo se mu překračování litery ústavy či balancování na její hraně,“ uvedla. Připomněla také Zemanův ostrý slovník používaný vůči politickým odpůrcům a novinářům.