Českou inspekci životního prostředí povede Bejček. Chce prošetřit postup po otravě Bečvy

Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) povede dosavadní státní tajemník na ministerstvu financí Petr Bejček (39). Nastoupí od 1. března, uvedl v pátek na tiskové konferenci ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jurečka si od něj mimo jiné slibuje zlepšení efektivnosti a reputace inspekce. Bejček plánuje prošetřit postup po otravě řeky Bečvy. Chce také lépe nastavit akceschopnost inspektorů a havárie řešit blíže krizovému řízení.

Bejček v případě Bečvy zatím vychází pouze z veřejných zdrojů. Podle něj fatálně selhala komunikace mezi jednotlivými aktéry, nejen inspektory, ale i hasiči a vodoprávním úřadem. Chce proto revidovat postupy a přiblížit reakci na velké havárie krizovému řízení. „Tak, aby každý věděl, co má dělat, kam volat,“ řekl. Právě kvůli tomu, že nebyly podle něj sesbírány klíčové důkazy, není nyní možné přijít na původce havárie, která znamenala úhyn desítek tun ryb v řece.

Podle Jurečky je třeba revidovat plán inspekční činnosti a dobře kauzu rozebrat tak, aby chybný postup nebyl opakován. Bejček nevyloučil personální změny, chce se ale zaměřit hlavně na zlepšení vnitřních postupů inspekce. Měla by se pod jeho vedením více věnovat „velkým kauzám“, na jejichž řešení má zázemí, marginálnější by podle něj neměly být zanedbány, nicméně by se jimi častěji měly zabývat jiné správní orgány.

„Česká inspekce dostává ročně až tisíce podnětů, což je naprosto správné, ale některé nemusí být řešeny v takové intenzitě, a mohou být tedy řešeny jinými orgány, které k tomu jsou kompetentní, protože kompetence se v řadě případů překrývají. A česká inspekce by se měla soustředit zejména na velké případy, protože v tomto ohledu má na to nejlepší kvalifikaci a personální zázemí,“ řekl Bejček.

Jurečka připomněl také novelu vodního zákona, kterou úřad předkládá do připomínkového řízení. Novela by v reakci na ekologickou havárii na Bečvě měla zavést přísnější tresty při proviněních v souvislosti se znečištěním vodních toků. Například za vypuštění nebezpečných látek do řek by podnikům měla hrozit pokuta až 25 milionů korun oproti současné maximální výši pět milionů.

Bývalý ředitel ČIZP odstoupil kvůli politickým tlakům

Bývalý ředitel inspekce Erik Geuss podal v říjnu loňského roku žádost o odvolání z funkce k 7. prosinci. V květnu loňského roku avizoval záměr odstoupit kvůli politickým tlakům, které cítil po otravě řeky Bečvy v září 2020.

Resort pořádal výběrové řízení ještě před koncem loňského roku, žádný z tehdejších kandidátů ale neprokázal dost kompetencí a předpokladů pro řízení této funkce. Od 1. ledna se podle novely služebního zákona mohli do nově vypsaného řízení přihlásit i zájemci mimo státní službu. Na jeho základě v pátek po rozhodnutí o jmenování, které vydala státní tajemnice na ministerstvu životního prostředí Simeona Zikmundová, Jurečka Bejčka jmenoval.

Bejček se stal státním tajemníkem na ministerstvu financí v říjnu 2018. Přišel tam z Agentury ochrany přírody a krajiny, kde do té doby působil jako ředitel samostatného právně-personálního odboru. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a Fakultu životního prostředí na České zemědělské univerzitě v Praze, obor regionální environmentální správa.