Vláda pokračuje. Opozice neměla dost hlasů k vyslovení nedůvěry

Události ČT: Dvacet pět hodin jednání o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Vláda Petra Fialy (ODS) může dál vládnout s důvěrou Poslanecké sněmovny. Opozice neuspěla s pokusem o vyslovení nedůvěry. Mimořádná schůze svolaná na žádost ANO trvala dva dny. Začala v úterý dopoledne, a zatímco v noci na středu měla přestávku, v noci na čtvrtek si již poslanci odhlasovali, že mohou jednat i po půlnoci.

Nakonec hranici dne přetáhli poslanci jen těsně, rozprava skončila ještě ve středu a tři minuty před půlnocí skončilo i hlasování. Na čtvrtek zbylo už jen oficiální vyhlášení výsledků a ukončení mimořádné schůze. Pro návrh na vyslovení nedůvěry kabinetu bylo 81 poslanců, proti 102 přítomných zástupců koalice. Ke svržení vlády je potřeba, aby návrh podpořila nadpoloviční většina celkového počtu poslanců, tedy minimálně 101.

Celonoční jednání v Poslanecké sněmovně se nakonec nekonalo, i když podle informací České televize byli její členové opravdu odhodláni jednat až do rána, kdyby to bylo třeba. Návrh, který umožnil jednat po devatenácté, jednadvacáté i čtyřiadvacáté hodině přednesl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, byť poznamenal, že doufá, že se podaří odhlasovat před půlnocí.

O jeho návrhu se hlasovalo až odpoledne. Ráno ještě pokračovala vystoupení ministrů, která zabrala i většinu úterního jednání. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) ve středu uvedl, že Fialova vláda za rok navrhla srovnatelný počet zákonů, jako činil roční průměr předchozího kabinetu Andreje Babiše (ANO). Dalších právních předpisů, tedy nařízení vlády a vyhlášek, vydaly nynější kabinet a ministerstva podle Šalomouna v průměru více.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) sdělil, že nikdy nechtěl být hercem v Babišově prezidentské kampani. „Ale jeho volební štáb tomu tak chtěl, a tak jsme tady my všichni na této zcela zbytečné schůzi,“ poznamenal. Poslankyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) k tomu řekla, že Baxa je pro ni „hercem v roli ministra kultury“, což později upravila na „ochotníka“. Debata se pak stočila k úvahám vlády o tom, jak se postavit k šíření dezinformací.

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) vyzdvihla svobodu slova, dezinformace ale podle ní patří k hybridním hrozbám. Jejich šíření může mít charakter až vojenských operací, uvedla. Opozice ale obviňovala vládu, že pod rouškou boje s dezinformacemi chystá omezování kritických názorů. „Ohrožení svobody slova cítíme každý den,“ řekl šéf ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

Poslanec SPD Vladimír Zlínský varoval před tím, že lidé se budou bát uveřejnit cokoli, co nebudou mít stokrát ověřeno. Může to podle něho postihnout nápaditost a kreativitu. Do debaty se zapojil i místopředseda sněmovny a bývalý ministr Karel Havlíček (ANO), který si postěžoval na šíření parodického obrázku se sdělením, že svého psa venčí ve 3:00. „Já ho venčím ve 4:30. Mně se to dotýká a dotýká se to i mého psa,“ uvedl.

Druhý pokus o vyslovení nedůvěry Fialově vládě označil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vzhledem k poměru hlasů ve sněmovně za „divadlo se zbytečnou ztrátou času“. „Je to jen zoufalá snaha udržet šanci na prezidentský mandát Andreje Babiše,“ řekl Nekula. 

Poslankyně ANO Margita Balaštíková naznačila, že pokud by se o vládě hlasovalo tajně, poměr sil ve sněmovně by byl jiný. Líčení Nekuly o jeho činnosti podle poslankyně psal „nějaký Hans Christian Andersen“ z ministerstva zemědělství.

Rozprava naplno začala až po čtvrté odpoledne

Opoziční poslanci ovšem dávají také najevo, že se jim vystoupení ministrů zdála příliš obsáhlá, a na druhou stranu kritizují i nepřítomnost některých ministrů. Předseda klubu SPD Radim Fiala prohlásil jednání za frašku zorganizovanou tak, aby se nic nedělo. Ministři podle něj nejprve vyprávěli o tom, jak je všechno v pořádku. „Akorát nějak lidi nemají prachy, ceny potravin nám rostou, ceny bydlení jsou v pytli. Ale jinak bychom rádi vyslali ty signály, že je všechno v pořádku,“ řekl Radim Fiala. Dodal, že podle něj kabinet při řešení krize postupuje „špatně, pomalu a blbě“.

Po projevu šéfa poslanců SPD se rozproudila výměna názorů mezi koaličními a opozičními poslanci prostřednictvím faktických poznámek. Opozice se pozastavovala nad tím, že v té době již byla vládní lavice převážně prázdná. Do debaty se ovšem zapojili i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a premiér Petr Fiala.

Ten prohlásil, že pokud chce opozice vést debatu rozumně, má klást vládě věcné otázky, nestěžovat si a neplakat. „Pláčete a stěžujete si, že členové vlády vystupují, argumentují, říkají, co vláda udělala, co se povedlo v jednotlivých resortech. A pak zas, když se ministři přestanou hlásit a můžete vystupovat, tak si zase stěžujete, že členové vlády nemluví,“ obvinil předseda vlády opozici.

Aleš Juchelka (ANO) naopak problematicky vnímal to, že část ministrů vystoupila s přednostními právy, takže na ně nemohli „běžní“ poslanci reagovat. „Když tato vláda tady řekne něco opozici a vládním poslancům o tom, jakým způsobem vládne a co dělá, a potom nikdo z nich nemá možnost na tato slova reagovat, ba bych řekl u některých je regulovat, ba bych řekl u některých je uvést na správnou a pravdivou míru, tak to znamená, že takhle si představujete nějakou demokratickou diskuzi?“ řekl Juchelka na konto vlády.

Rozprava naplno začala až po čtvrté hodině odpoledne. Vystupovali v ní i poslanci vládních stran, kteří se kroků kabinetu zastávali, zatímco zástupci opozičních partají hovořili o tom, co jim na současném vládnutí vadí. Poslankyně SPD Lucie Šafránková nabídla svůj pohled na práci vlády v sociálních záležitostech, její pracovní rychlost se podle ní nepřibližuje pohybu šneka ve vysoké trávě. „Rok působení současné vlády je tragédií,“ řekla poslankyně SPD.

Robert Králíček (ANO) uvedl, že opozice jednání o nedůvěře vyvolala proto, aby vyjádřila svoji nespokojenost nad tím, že koalice jí neumožnila projednat žádné z opozičních témat. Podobně hovořili i další poslanci ANO, kteří také odmítli tvrzení koaličních zákonodárců, že pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu souvisí s prezidentskou kandidaturou předsedy opozičního hnutí Andreje Babiše.

Martin Kolovratník (ANO) kritizoval fungování ministerstva dopravy, pracuje podle něj pomalu. „Přešlapujete na místě, nemáte žádný tah na branku,“ obvinil úřad vedený Martinem Kupkou (ODS). Za největší problém vlády pokládá podle něho nedostatečnou a pomalou reakci na energetickou krizi. „Téma této vlády je jednoduché. Vše, co tady zavedly vlády před námi, je špatně. A cíl této vlády? Pořádně si to užít, ať to skončí, jak to skončí,“ prohlásil ve vystoupení další z poslanců ANO Marek Novák.

Opoziční poslanci se věnovali také zdravotnictví, kriminalitě či péči o ukrajinské uprchlíky v Česku. Na výtky Jiřího Maška (ANO) směřované vůči jeho práci reagoval kolem osmé večer ještě ministr Válek, po něm ale již reakce od vlády prakticky ustaly a u řečnického pultíku se střídali již jen její kritici. Hubert Lang (ANO) se před půl desátou rozhodl část svého projevu sdělit v morseovce. „Neskákejte mi do toho, nebo já ten signál nevyšlu,“ reagoval uprostřed tohoto prohlášení na smích v sále.

Řeč nakonec i přetlumočil: „Vládo pětikoalice a pane premiére Fialo, prosím, pro dobro České republiky, odstupte. Děkuji.“ Předsedající Jan Skopeček (ODS) následně vyzval zákonodárce, aby se snažili zachovávat důstojnost. „Tři vykřičníky, pane poslanče,“ dodal.

Babiš se omluvil, nakonec ani nehlasoval

V úterý trvala diskuse skoro dvanáct hodin a ovládli ji zástupci vládního tábora. Schůze se koná před finále volby prezidenta, v němž se utkají bývalý vysoce postavený voják Petr Pavel a předseda ANO Andrej Babiš. Někteří vládní politici vinili ANO z toho, že schůze je součástí Babišovy kampaně. Zástupci ANO to popírali a poukazovali na to, že Babiš v dolní komoře nebyl. Omluvil se i ve středu. Původně sice hovořil o tom, že chce přijít na hlasování, ale když předsedající Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyvolala jeho jméno, nebyl přítomen.

V úterý trvala vystoupení ministrů do večera. Pak vystupovali v běžné debatě zejména poslanci vládního hnutí STAN, opoziční zákonodárci na ně mohli krátce reagovat. Z opozičních představitelů se k projevům i díky přednostním řečnickým právům dostali tři zástupci ANO Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček a předseda SPD Tomio Okamura.

Vláda se sešla ve sněmovně

V deset hodin se v místnosti poblíž jednacího sálu sněmovny sešli ministři na pravidelném zasedání, které se obvykle odehrává ve Strakově akademii. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) řekl, že technické komplikace koalice překoná a „vydrží“. Je podle něj právem opozice jednání o nedůvěře vyvolat. „Aktivně se diskuse účastníme, obhajujeme dobré kroky vlády, do diskuse se hlásí i koaliční poslanci. Pokud někoho překvapuje, že když svolá schůzi, že se i ostatní hlásí o slovo, tak tomu nerozumím,“ konstatoval.

Na Malostranské náměstí svolali demonstraci kritici vlády, před devátou jich tam bylo zhruba dvacet. Přilehlou Sněmovní ulici, odkud se vchází do hlavní jednací budovy dolní komory, ve středu policie pro veřejnost uzavřela. Hlídka pouštěla pouze ty, kteří se prokázali průkazem pro vstup do sněmovny, a místní obyvatele. Podobně tomu bylo při obdobných protestech, například proti covidovým opatřením.