Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem

Události: Kontroly na hranicích se Slovenskem (zdroj: ČT24)

Kontroly na českých hranicích se Slovenskem budou pokračovat dalších čtrnáct dní, rozhodla ve středu vláda na návrh ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Bez prodloužení by skončily 12. prosince. Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. Slovenské ministerstvo vnitra uvítalo, že ČR prodloužila kontroly jen o čtrnáct, nikoliv o třicet dnů.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který během zasedání kabinetu musel odletět na jednání do Bruselu, chtěl žádat o prodloužení kontrol o třicet dnů, to ale kabinet neschválil. Podle Rakušana to ale problém není, situace se bude vyhodnocovat po čtrnácti dnech. 

„V debatě jsem se shodli na tom, že prodloužení je nutné,“ řekl po jednání vlády vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Uvedl, že není vyloučeno – pokud migrační tlak zesílí, že vláda může opatření za dva týdny opět prodloužit.

„My chceme se Slovenskou stranou jednat a postupně třeba nasazovat nějaké namátkové kontroly společných hlídek už na slovenské straně hranice,“ uvedl také pro ČT Rakušan. 

Česko obnovilo kontroly kvůli migrantům přicházejícím do EU takzvanou západobalkánskou cestou v závěru září. O kontrolách jednal v úterý se svým slovenským protějškem ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Novinářům řekl, že jde o vysoce citlivou záležitost a je třeba hledat celoevropské řešení, protože migrace je na vzestupu.

Riziko opětovného nárůstu migrace

„Stále to je vážné riziko, že kdybychom přikročili k ukončení kontrol, tak znovu výrazně naroste další vlna migrace,“ uvedl v pořadu Události, komentáře také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dodal ale, že počet uprchlíků přecházející přes české území výrazně klesá. Za dané období od září se také podle něj podařilo zachytit také přes 130 organizátorů nelegální migrace, což je podle něj hlavní cíl opatření – zabránit těm, kteří na migraci vydělávají. Podotkl, že je však potřeba situaci bedlivě sledovat, a zmínil, že Česko má stále se Slovenskem dobré vztahy a spolupráce probíhá. „Ačkoliv to pro slovenskou stranu není jednoduchá situace ani politicky.“ 

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v pořadu zmínila, že ji překvapilo, že vláda schválila kontroly pouze na dalších 14 dní, když ministr vnitra na bezpečnostním výboru prohlašoval, že bude žádat minimálně třicet dní. Kritizovala také vládu, že se slovenskou stranou dostatečně nejednala. V této souvislosti zmínila, že by se také schengenský prostor měl určitým způsobem modifikovat. „Máme předsednictví, jsem přesvědčena o tom, že pan ministr vnitra by měl být a asi je aktivní, ale pořád nemáme na stole řešení,“ uvedla. Zmínila, že ministerstvo by mělo rovněž přísněji trestat převaděče. „Ministr vnitra měl dávno předložit legislativu, která by zpřísnila převaděčům tresty, protože ty jsou u nás velmi nízké.“

Vláda prodlouží kontroly na hranicích (zdroj: ČT24)

Slováci Rakušanův krok vítají

Mluvčí slovenského ministertva vnitra Zuzana Eliášová ČTK napsala, že prodloužení o dva týdny je také výsledek jednání s českou stranou a intenzivních kontrol české a slovenské policie ve vlacích.

Slovensko je podobně jako Česko tranzitní zemí pro migranty, kteří vstupují do EU přes srbsko-maďarskou hranici a pak chtějí pokračovat do západní Evropy.

Představitelé Česka a Slovenska se dříve opakovaně přeli o to, zda české kontroly porušují schengenský kodex a zda Česko při vracení migrantů na Slovensko dodržuje takzvanou readmisní dohodu. Kritiku Bratislavy Praha odmítla. Slovensko prosazuje posílení kontroly vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob místo zavádění hraničních kontrol uvnitř tohoto bloku. 

Opatření podle Rakušana zafungovalo

Režim, který mezi Českou republikou a Slovenskem platí od konce září, může fungovat podle schengenských pravidel nejdéle půl roku, tedy do konce března. Opatření podle Rakušana zafungovalo, daří se i diplomatická jednání, která mají migraci omezit, například tlak na Srbsko, aby harmonizovalo vízovou politiku se zeměmi EU. 

Vláda v říjnu rozhodla, že na hranicích může pomáhat až osmdesát vojáků a maximálně šedesát příslušníků celní správy. Ve středu zařadila na program materiál, který by umožnil pokračování jejich pomoci až do doby, než kontroly skončí. Podle návrhu by se měl maximální počet celníků uvolněných pro kontroly na hranicích snížit o polovinu na třicet.

Aktuálně ve dvanáctihodinových směnách slouží 200 policistů, 80 vojáků a 45 celníků. Řada z nich bude muset být ve službě i přes Vánoce. „Zítra (ve čtvrtek, pozn. red.) se budeme bavit o tom, aby počet policistů, celníků a vojáků i přes svátky byl nezbytně nutný k zajištění dočasných kontrol na stání hranici,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. 

V prvních týdnech kontrol policisté na hranicích denně zajišťovali tři sta a čtyři sta běženců. Počty nyní výrazně klesají. „Minimálně v posledních pěti týdnech zaznamenáváme klesající trend. Ty týdenní počty zadržených cizinců se pohybují v řádech desítek,“ dodal policejní prezident.

Naposledy vláda rozhodovala o prodloužení kontrol 27. října. O vyhlášení kontrol je třeba po počáteční fázi Evropskou komisi informovat předem. Ve výjimečných případech mohou trvat maximálně dva roky.

Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes něj pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko.

Vláda schválila prodloužení kontrol na hranicích (zdroj: ČT24)

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent. V prvních devíti měsících letošního roku bylo na vnější hranici EU zadrženo 228 tisíc běženců bez povolení, což bylo nejvíce za toto období od roku 2016.

Počet běženců, kteří vstoupili do EU nelegálně, se od ledna do konce září zvýšil meziročně o sedmdesát procent. Nejvyšší nárůst vykazuje právě balkánská trasa a pak státy východního Středomoří, kde se počty zvýšily o 118 procent.