Důležitější než cena reaktoru je, aby to bylo včas, říká k Dukovanům Radim Fiala. Žádoucí je zapojení českých firem, soudí Jurečka

Události, komentáře: O dostavbu Dukovan se hlásí tři zájemci (zdroj: ČT24)

Energetická společnost ČEZ obdržela tři nabídky na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Místopředseda SPD Radim Fiala se sice obává, že se cena reaktoru bude zvyšovat, důležitější však podle něj je, aby se stavba příliš neprotahovala. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na to namítl, že pro občany je také důležité, aby byly do dodávek zapojeny české firmy. „Očekává se, že uchazeči budou mít o využití českého průmyslu přirozený zájem,“ podotkl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani v pořadu Události, komentáře.

V roce 2020 byl odhad sto šedesát miliard korun na stavbu nového jaderného bloku často kritizován jako „podstřelený“, za účelem toho, aby veřejnost investici přijala. Na dotaz, proč neexistuje reálný odhad na rok 2022, Jurečka odpověděl, že cena se stále pohybuje okolo uvedených sto šedesáti miliard.

„Poté, co tyto nabídky budou vyhodnoceny a potom případně doplněny těmi třemi uchazeči, pak již budeme znát velmi přesný odhad, kolik by investice mohla celkově stát zase v cenách toho daného roku, ke kterému to bude aktualizováno,“ přiblížil ministr. 

„Tendr si velmi podrobně screenujeme. Dnes jsou na to stovky lidí, kteří za ČEZ jako experti budou ty nabídky hodnotit,“ uvedl dále Jurečka.

Jen jedna z firem splňuje podmínky, myslí si Radim Fiala

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura loni v dubnu řekl, že je jeho strana proti vyřazování uchazečů o zakázku na dostavbu Dukovan z ideologických důvodů. Rusové a Číňané však byli ze zakázky vyřazeni především z důvodů bezpečnostních. 

„My jsme to také říkali v době, kdy ještě nebyla žádná válka a konflikt na Ukrajině,“ okomentoval Okamurův výrok Radim Fiala. „Od skupiny ČEZ jsme věděli, že v tom zadání je, že kdykoliv můžeme bez arbitráže jakoukoliv firmu ze soutěže vyřadit,“ upozornil. Dle jeho slov SPD počítalo s tím, že buď může nějaký konflikt propuknout, „nebo že to tajné služby vyhodnotí jako problém“. 

„Je to obrovský projekt. Každý maturant ví, že čím více máte v tendru firem, tím menší může být cena,“ podotkl. „Říkali jsme si tehdy: ‚nechme je do konkurence, ať udělají nabídku'. (…) Dnes je vidět, že tam žádná konkurence není. Zůstaly tam tři firmy a jen jedna z nich splňuje podmínky,“ soudí Fiala.

„Tomio Okamura je tady největší obhájce Vladimira Putina. (…) Po Vrběticích to tehdejší vláda pochopila, že nemá smysl pouštět do tendru ani Čínu, ani Rusko,“ prohlásil Jurečka. „Přeci se nebudu bavit o tak strategické zakázce s někým, kdo je pro nás bezpečnostním rizikem,“ doplnil.

Přísně hlídané posuzování nabídek

V tuto chvíli se budou nabídky analyzovat, následně proběhne dialog s uchazeči. „Teprve na základě tohoto dialogu připraví finální nabídky, které se budou fakticky hodnotit,“ objasnil Cyrani. Podle něj je do procesu analýzy zapojeno zhruba 180 lidí, většina ze skupiny ČEZ.

Posuzování nabídek je přísně hlídané. „Máme na to vyhrazenou speciální místnost, speciální servery, které jsou odpojeny od internetu. Člověk tam přichází bez papírů, bez tužky, bez telefonu, bez chytrých hodinek, (…) tím je hlídáno, že se nedostane ven žádná informace,“ sdělil. 

Čtení a připomínkování má trvat zhruba rok. „Zhruba do března předpokládáme první přečtení. Následovat budou dialogy. Potom v září bychom měli dostat na základě dialogů s uchazeči aktualizované nabídky. Do konce roku 2023 předpokládáme, že připravíme vyhodnocení, které předložíme vládě,“ přiblížil místopředseda představenstva.

Žádoucí je zapojení českých firem do dodávek, říká Jurečka

Způsob hodnocení je dle Cyraniho udělán tak, aby cena zahrnovala nejen to, co uchazeči jako cenu uvádí, ale aby zahrnovala i všechna možná rizika. „Rizika úpravy ceny, případně rizika protažení harmonogramu,“ podotkl. „Výslednou cenu elektřiny, která by se měla produkovat, budeme hodnotit se zohledněním všech rizik“.

„Důležitější než cena ale je, aby se stavba příliš neprotahovala,“ soudí Fiala. „My tu elektrárnu nutně potřebujeme“. Nový blok by měl stát do roku 2036. Cena se podle něho však bude zvyšovat. „Velkou část té ceny bude hrát cena těch peněz, které si budeme muset půjčit,“ dodal.

Pro české občany jsou dle Jurečky důležité i jiné aspekty. „To je zapojení českých firem v té dodávce přímo v Dukovanech a možnost českých firem se u dodavatele zapojit přímo do dalších dodávek jaderných elektráren, které by ta firma realizovala kdekoliv po světě,“ prohlásil.

ČEZ dle Cyraniho očekává, že uchazeči budou mít o využití českého průmyslu přirozený zájem. „Protože to nakonec povede k vyšší ceně. Je také třeba vidět, že velká část elektrárny jsou stavební zakázky. (…) Jaderné technologie je tam menší část,“ uzavřel.