Některé obce vyhlásily při volbách i místní referenda. Rozhoduje se o stavbě zoo nebo průmyslového komplexu

Události: V několika obcích v Česku se konají místní referenda (zdroj: ČT24)

Společně s komunálními a senátními volbami konají některé obce také referenda o lokálních tématech. Do půlky září jich ministerstvo vnitra registrovalo jedenáct, tedy o jedno více než v předchozích komunálních a senátních volbách v roce 2018. Podle pátečních údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, tamní starosta Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Referend je tak dle dostupných informací celkem 14.  Hlasuje se o možných výstavbách, změnách územních plánů nebo pronájmu rybníka. V Janově na Svitavsku lidé rozhodují, jestli v jejich obci vznikne nová zoo.

Ministerstvo vnitra původně evidovalo jedenáct místních referend, ale i současných čtrnáct je podstatně méně než v loňských parlamentních volbách. Tehdy občané hlasovali celkově ve čtyřiadvaceti referendech. Za celý rok 2021 jich proběhlo třiatřicet a až na jedno se k nim dostavil dostatečný počet voličů, aby byla platná. Hranici platnosti tvoří minimální účast pětatřicet procent oprávněných voličů.

Průmyslová zóna u Pardubic

Například v Chýšti na Pardubicku stojí místní obyvatelé před otázkou, jestli souhlasí s poskytnutím obecních pozemků k výstavbě průmyslové zóny. Referendum se mělo konat už v červnu tohoto roku. Hlasování ale zabránila uprchlická vlna z Ukrajiny a vládou vyhlášený nouzový stav. V době jeho trvání se totiž žádná referenda konat nesmí.

O místní pozemky má zájem developerská firma CBRE. Plánuje na nich postavit skladovací a průmyslové haly. Podle územního plánu z roku 2016 jsou plochy k tomuto účelu určené. Někteří obyvatelé ale na začátku tohoto roku proti záměru protestovali a sepsali petici. Nesouhlasí s tím, aby obec pozemky prodala, a vadí jim také zábor orné půdy. Vedení obce kritiku odmítá, pod tlakem občanů ale přistoupilo k referendu.

„Netroufám si odhadnout, jak referendum dopadne, ale v obci je velká většina lidí proti výstavbě. Mně osobně navíc přijde jako velká škoda použít ke stavbě tak bonitní ornou půdu,“ říká Jaroslava Lutovská, která v Chýšti žije a podniká. Pokud lidé v referendu využití pozemků pro průmyslovou zónu odmítnou, další hlasování na stejné téma by bylo možné uskutečnit až za dva roky.

Novou zoo musí schválit místní

Rozhodování řeší také obec Janov na Svitavsku. Tam občané posuzují návrh vybudovat malou zoologickou zahradu, kterou chce postavit místní chovatel papoušků Marcel Kohout na pozemcích o velikosti 4,5 hektaru. Do zoo by chtěl chovatel přestěhovat papoušky ze svého chovu a pořídit tam i další menší druhy zvířat.

Obec nejdříve se stavbou souhlasila a změnila kvůli ní i územní plán, následně ale názor poupravila a rozhodla se o věci uspořádat referendum. „Musíme počkat na rozhodnutí obyvatel. Máme udělané studie vlivu na životní prostředí, hospodaření s vodou a vizualizaci. Lidé se bojí, že tady bude velká doprava, ale zoo bude mít obrovské parkoviště a je až daleko za obcí,“ řekl před časem Kohout.

Rozšíří se na Olomoucku těžba štěrku?

Obyvatelé Nákla na Olomoucku pak při zářijových komunálních volbách v referendu hlasují o tom, zda má obec zabránit plánovanému rozšíření těžby štěrkopísku na svých pozemcích. Vyhlášení referenda v červnu schválili zastupitelé. Firma Cemex tam chce rozšířit těžbu na pozemcích vedle místní pískovny. Vzniknout tam mají tři menší jezera.

„Netroufám si odhadnout, jak to dopadne. Při hlasování o referendu v našem zastupitelstvu byl výsledek zhruba půl na půl, mezi obyvateli je to podobně,“ říká končící starosta Nákla a senátor Marek Ošťádal (STAN).

Místní referendum se původně mělo konat v Opatovicích nad Labem. Tam chce část veřejnosti zabránit stavbě velké průmyslové haly. Vyhlášené ale nakonec nebude. Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové námitky zastánců hlasování odmítla. Soudci uvedli, že návrh odpůrců haly na konání referenda byl podán opožděně.

Ve většině dalších obcí se referenda zabývají především různorodými problémy ohledně výstavby. Například v Květnici se řeší přípustnost plochých střech na nových domech, ve Svatém Janu nad Malší stavba obecních bytů a v obci Čeperka se lidé vyjadřují k možné výstavbě spalovny odpadů, kterou na svém území nedávno v referendu odmítla sousední obec.