Lidé v izolaci nebudou moci hlasovat v komunálních volbách. Malé obce se obávají ovlivnění výsledků

Události: Komunálních voleb se nezúčastní lidé v izolaci (zdroj: ČT24)

V komunálních volbách tentokrát nebudou moci hlasovat lidé, které covid-19 poslal do izolace. Právě omezení pohybu z důvodu ochrany veřejného zdraví je podle zákona překážkou ve volebním právu. Podle opozice to může hlavně v menších obcích ovlivnit hlasování.

Během voleb v době pandemie mohli nakažení a lidé v izolaci hlasovat na speciálních stanovištích z auta. Během letošních komunálních voleb ale tuto možnost mít nebudou. Zejména v malých obcích se tak obávají ovlivnění výsledků. 

Například v Bedřichově na Jablonecku v posledních komunálních volbách dělily posledního zvoleného zastupitele od prvního kandidáta, který mandát nezískal, pouze čtyři hlasy. „Vzhledem k tomu, že jsme malá obec, tak by to mohlo zasáhnout výrazně,“ řekla zapisovatelka Regína Keltnerová.

Rakušan, když byl ještě v opozici, apeloval na zavedení možnosti volby z izolace

„Nemyslím, že by to mělo mít nějaký vliv. Pokud se díváme na volební účast, bývá do komunálních voleb ve středně velkých městech nějakých 40 procent,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Před dvěma lety přitom dnešní členové vlády kritizovali tehdejšího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), když nejdříve hlasování z karantény a izolace odmítal. Byl mezi nimi právě i Rakušan. „Jste ministr vnitra. Jako takový máte povinnost zajistit, aby bylo umožněno ústavní právo volit všem,“ apeloval v červenci 2020 Rakušan na Hamáčka. 

Návrh, který by i teď jako v minulých letech umožňoval volby z auta, sice ministerstvo vnitra předložilo. Do sněmovny ale nakonec nedoputoval, neprojednala ho totiž vláda. Podle předlohy mělo být takové hlasování umožněno jen v případech, že by před volbami platil nouzový stav nebo pandemická pohotovost.

„Jestliže máte sedmidenní izolaci, tak máte vyřazeno z voleb kolem 20 tisíc voličů. U komunálních voleb, které jsou trochu jiné a jsou specifické, tahle čísla můžou znamenat, že někdo ztratí mandát, nebo naopak získá navíc,“ řekl předseda sněmovního ústavněprávního výboru Radek Vondráček (ANO). 

Válek chce hledat řešení pro všechny infekční nemoci

I když na začátku týdne bylo více nakažených než během prvního dne loňských voleb, kvůli absenci nouzového stavu nebo pandemické pohotovosti se letos hlasování z auta konat nebude. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce do budoucna hledat řešení pro všechny infekční nemoci. 

„Není z tohoto pohledu rozdíl mezi nějakou infekční nemocí a mezi covidem. Co v uplynulých letech bylo jinak, bylo preventivní testování, které zachytilo obrovské množství těch, kteří měli pozitivní test, ale de facto nebyli nemocní,“ řekl Válek. 

Některé volební komise se ale obávají, že si je covid pozitivní zavolají domů. Nemají totiž jak ověřit, že je někdo nakažený. „K občanovi naší obce, který řekne, že je nemocný, přijedeme domů s přenosnou urnou. Nevíme, jestli má covid nebo ne,“ popsala bedřichovická úřednice Keltnerová. 

Taková žádost od nakaženého by ale podle zákonodárců mohla být považována za šíření nakažlivé nemoci.