Prezident Zeman opustil nemocnici, podle Hradu tam byl na kontrole

Prezident Miloš Zeman byl v pátek krátce po desáté hodině dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde byl podle Hradu na plánované návštěvě od čtvrtka. Všechny zdravotní testy dopadly podle Hradu uspokojivě, sdělil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zařízení prezident opustil na vozíku, z něhož za pomoci ochranné služby před budovou nastoupil do přistaveného automobilu. Ovčáček uvedl, že Zeman zamířil na zámek v Lánech.

„Prezident republiky Miloš Zeman byl dnes (v pátek) propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze po krátké preventivní prohlídce. Všechny zdravotní testy jsou uspokojivé,“ uvedl Ovčáček na Twitteru. Později doplnil, že vše proběhlo v pořádku. „Pan prezident zahájí příští týden pracovní program,“ řekl mluvčí.

Zeman do nemocnice nastoupil ve čtvrtek dopoledne. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář poté sdělil, že prezident je v ÚVN na plánované kontrole vyživovací sondy a následně bude z nemocnice propuštěn. Vyjmutí sondy, kterou hlavě státu lékaři zavedli po zdravotních potížích kvůli riziku podvýživy loni na podzim, bude podle něj přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku. 

Prezident byl loni na podzim v nemocnici 48 dní. Panovaly tehdy pochybnosti o tom, jestli je schopen plnit své pracovní povinnosti. Nynější hospitalizace byla podle Hradu a nemocnice jen krátkodobá. Do neděle bude Zeman v Lánech trávit dovolenou, příští týden má v plánu mimo jiné setkání s českými velvyslanci během jejich každoroční porady, schůzku s premiérem Petrem Fialou (ODS) nebo návštěvu výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích.

Zeman v červenci řekl, že ředitel ÚVN Miroslav Zavoral po posledním odběru krve konstatoval, že z padesáti indikátorů zdravotního stavu je 48 dokonalých a dva jsou špatné kvůli vyšší hladině cukru v krvi.

Převod pravomocí

Někteří senátoři a poslanci v době Zemanovy loňské hospitalizace kvůli jeho stavu diskutovali o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu sněmovny a vlády, což umožňuje článek 66 Ústavy ČR. Díky zlepšení prezidentova zdravotního stavu se tak nestalo.

Zeman snahy o převod pravomocí označil za pokus o puč. Ministru spravedlnosti Petru Blažkovi (ODS) podal na konci června podnět k prověření možné sabotáže. Vrchní státní zastupitelství v Praze na začátku července uvedlo, že Zemanovo podezření nebylo důvodné.