„Superúředník“ Hůrka skončí na ministerstvu vnitra

Náměstek resortu vnitra pro státní službu Petr Hůrka na konci září skončí ve funkci. Uvedl, že své působení na ministerstvu spojil s přípravou materiálu o modernizaci státní správy, který ve středu odevzdal.

„Působení v sekci pro státní službu jsem spojil s přípravou koncepčního materiálu Modernizace státní služby. Proto jsem dnes (ve středu) s odevzdáním tohoto materiálu vládě a ministru vnitra oznámil ukončení své služby k 30. září 2022,“ sdělil Hůrka ve vyjádření.

Hůrku do funkce takzvaného superúředníka jmenovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), pozice se ujal v červenci 2020. Hůrku jmenoval kabinet na šest let, a to na základě doporučení výběrové komise.

Je členem Komise pro pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Legislativní rady vlády. Působí též jako zprostředkovatel a rozhodce v kolektivních pracovněprávních sporech. Věnuje se lektorské činnosti. 

Hůrka absolvoval magisterské studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, tamtéž i to doktorské v oboru soukromé právo a na téže fakultě habilitoval v oboru pracovní právo. Od září 1997 na fakultě působí, od roku 2010 je tam docentem na katedře pracovního práva a práva sociálního zabezpečení. V letech 1997 až 1998 působil na České správě sociálního zabezpečení.

Od roku 2001 působil na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), kde byl nejprve odborným referentem v odboru pracovněprávní legislativy, v roce 2016 tento odbor vedl, v letech 2016 až 2020 byl náměstkem pro řízení sekce legislativy MPSV.