Otázka energií rozhodne o důvěryhodnosti Evropské unie během příští zimy, řekl ministr Bek

Interview ČT24 - Mikuláš Bek (zdroj: ČT24)

Česká republika se podruhé v historii ujímá předsednictví Radě EU. Během půlroku se chce zaměřit na pět základních priorit, hlavní cíle se týkají Ukrajiny a její obnovy po skončení válečného konfliktu. Nejzásadnějším tématem ale podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) bude řešení problémů spojených s energetikou. Na Evropu dolehnou během příští topné sezóny, řekl v pořadu Interview ČT24.

„Jsem přiměřeně jistý, že jsme připraveni tak, jak jsme to nejlépe uměli,“ řekl v předvečer začátku předsednictví ministr Bek.

Heslem českého předsednictví je „Evropa jako úkol“, pochází z projevu Václava Havla z roku 1996. „Je pozváním k hlubokému promýšlení toho, jak se svět změnil na prahu devadesátých let a co to znamená pro roli Evropy. My jsme v podobné situaci,“ poznamenal Bek s tím, že na starém kontinentu dochází po třech desetiletích k zásadním přelomům. „To je situace, která si znova vyžaduje reflexi,“ dodal. 

Podle ministra panuje ve vládě shoda na tom, že v některých oblastech je třeba prohlubovat evropskou spolupráci, což prosazoval právě i první český prezident. „Nezpronevěřujeme se Havlovi. Není to jen to, že jsme si půjčili větu. Myslím, že ji bereme vážně a že ji bere vážně i evropské okolí. Výzva k reflexi, promýšlení nové situace, padá na úrodnou půdu,“ uvedl Bek. 

Mezi prvním a druhým českým předsednictvím se Evropská unie proměnila, přijata byla Lisabonská smlouva. „Mirek Topolánek opravdu zastupoval na nejvyšší úrovni celou Evropu i při vyjednávání se zahraničními partnery. To teď není,“ přiblížil Bek. Předsednická země je tak spíše v roli moderátora debaty. „Je to ten, který má obstarat kompromis, který bude přijatelný pro všechny,“ uvedl Bek s tím, že právě to teď bude hlavním úkolem pro Česko.

Zima rozhodně o důvěře EU

Nejzásadnější prioritou podle něj bude otázka energetické bezpečnosti. „Je to úplně klíčové téma. To je to, co rozhodne o důvěryhodnosti Evropské unie během příští zimy,“ uvedl.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) bude Česko při předsednictví postupovat tak, aby co nejvíc pomohlo ukončit válku na Ukrajině vítězstvím napadené země. „Obávám se, že vítězství bude draze vykoupeno a bude v první chvíli vypadat spíš jako příměří než jako triumfální vítězství,“ uvedl Bek. Nelze podle něj očekávat rychlé vytlačení ruských vojáků za hranice země.

Pomoc Ukrajině tak budou čeští politici zajišťovat například jednáním o zdrojích, které Evropa poskytuje obráncům. Také ukrajinský státní rozpočet dostává podporu z EU, což bude podle Beka nepochybně třeba i v následujících měsících. S ukrajinskou vicepremiérkou také ministr na začátku července chystá jednání o vstupu země do některých oblastí evropské politiky.

Předsednictví bude zejména pražské

Bek se obtížných úkolů spojených s předsednictvím neobává. „Tuším, že za chodu určitě budeme muset řešit různé potíže, které budou nastávat. (…) Ale nemám žádnou noční můru, která by mě děsila,“ uvedl. Reálným nebezpečím je podle něj ale možnost podzimní koronavirové vlny. „Od začátku příprav předsednictví se počítá i s variantou hybridních nebo on-line jednání, byť si to nikdo nepřejeme,“ uvedl.

Problémy podle něj nastaly už při plánování programu. Vláda chtěla konání jednotlivých akcí přenést z hlavního města, s ruskou invazí na Ukrajinu se ale priority kabinetu změnily. „Nechtěli jsme zvyšovat rozpočet předsednictví nad nezbytnou míru. Teď je jasné, že prostředky jsou potřeba někde jinde,“ uvedl. 

Ministr pro evropské záležitosti obstará většinu předsednické agendy

Podle Beka nehrozí, že by agenda a formality spojené s předsednictvím zaměstnaly české ministry natolik, aby neměli dostatek času na řešení tuzemských problémů. „Největší díl práce mimo Českou republiku budu mít z ministrů já, proto byla ta pozice zřízena. Jeden ministr se musí víceméně obětovat tomu, že půl roku je ve Štrasburku a v Bruselu,“ uvedl. 

Další členové vlády pak sice předsedají jednotlivým radám, jejich zasedání ale není tak časté a z většiny je připravují profesionální diplomaté. „Není to tak, že by ministři v příštím půlroce trávili většinu své pracovní doby řešením evropských věcí,“ ujistil.