TÉMA

Předsednictví Radě EU

Lipavský v Maďarsku „upřímně hovořil o ruské hrozbě“

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Maďarsku setkal se svým protějškem Péterem Szijjártóem. Hovořili spolu o nadcházejícím maďarském předsednictví Radě Evropské unie, které se má soustředit na boj s nelegální migrací, rozšíření EU o země západního Balkánu a na energetickou bezpečnost. Lipavský zmínil i podporu Ukrajiny, v čemž se pohled Budapešti a Prahy liší. Podle ministra je však třeba o tématu s partnery upřímně mluvit.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 19:12|

Češi v Evropské unii zanechávají stopy. Rozhodují, navrhují zákony nebo soudí

Za dvě dekády členství se na předních pozicích Evropské unie vystřídala řada Čechů. Europoslanci navrhují a hlasují o zákonech, soudci unijních soudů hledají spravedlnost, eurokomisaři rozhodují. Pozornost celé Unie byla na Česko upřena také během dosavadních dvou předsednictví. Podle odborníků sice první skončilo „reputační katastrofou“, po druhém předsednictví však Praha získala pověst spolehlivého partnera.
24. 4. 2024|

Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence, jsou první svého druhu na světě

Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 23:09|

Europoslanci se vyslovili proti předsednictví Maďarska v Radě EU, vadí jim nedostatky v právním státu

Evropský parlament ve čtvrtek vyzval členské země Evropské unie, aby neumožnily Maďarsku kvůli jeho problémům s právním státem a evropskými hodnotami příští rok předsedat Radě EU. V usnesení přijatém více než dvěma třetinami hlasů poslanci pohrozili, že EP přijme „odpovídající opatření“, pokud státy nebudou problematickou otázku maďarského předsednictví co nejdříve řešit. Rezoluce také požaduje, aby Evropská komise neuvolňovala Maďarsku zmrazené fondy, dokud Budapešť neukáže praktické fungování přijímaných reforem.
1. 6. 2023|

Svět nemá tolik zbraní na to, aby zítra ukončil válku na Ukrajině, řekl poradce premiéra Pojar

Pomoc směřující ze Západu do Kyjeva bude s ohledem na velikost Ruska a jeho armády vždy nedostatečná. Bez ní by se však napadená země nacházela ve značně nevýhodnější pozici. Hlavním problémem je, že Západ nedisponuje takovým množstvím zbraní, aby mohl konflikt zastavit ze dne na den. To může udělat jen ruský prezident Vladimir Putin, který jej rozpoutal, řekl v Interview ČT24 bezpečnostní a zahraničně-politický poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Tomáš Pojar, který minulý týden osobně jednal na Ukrajině se špičkami státu.
19. 7. 2022|

Otázka energií rozhodne o důvěryhodnosti Evropské unie během příští zimy, řekl ministr Bek

Česká republika se podruhé v historii ujímá předsednictví Radě EU. Během půlroku se chce zaměřit na pět základních priorit, hlavní cíle se týkají Ukrajiny a její obnovy po skončení válečného konfliktu. Nejzásadnějším tématem ale podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) bude řešení problémů spojených s energetikou. Na Evropu dolehnou během příští topné sezóny, řekl v pořadu Interview ČT24.
1. 7. 2022|