Reprodukční číslo vzrostlo nad jedničku. Dle ministerstva jde o výkyv

Události: Reprodukční číslo vzrostlo (zdroj: ČT24)

Reprodukční číslo opět překonalo hodnotu 1. Šíření covidu-19 v Česku po dlouhém poklesu znovu zrychluje. Ve středu laboratoře odhalily zhruba čtyři stovky nových případů. Podle ministerstva zdravotnictví jde o výkyv u celkově nízkých čísel. Resort se připravuje spíš na podzimní vlnu a chystá očkování vybraných skupin.

V zimních měsících se před odběrovým místem v pražské Fakultní nemocnici Bulovka tvořily dlouhé fronty. Teď zeje prázdnotou. Zatímco dříve zdravotníci odebraly stovky vzorků denně, za posledních deset dní provedli laboranti jen sto sedmdesát PCR testů. Z toho bylo 37 pozitivních.

„Protože je tak strašně málo lidí, tak odběrové místo máme otevřeno akorát dva dny v týdnu,“ vysvětluje vedoucí laborantka oddělení klinické mikrobiologie Hana Šenoltová.

Až do konce května počty prokázaných nákaz klesaly. Pak se ale trend obrátil, reprodukční číslo vzrostlo na 1,22. „V tuto chvíli bych z toho rozhodně nevyvozoval žádné zásadní závěry. Jsme již na tak malých absolutních číslech, kdy právě jediný ukazatel může pohnout s hodnotou indikátoru,“ okomentoval nárůst náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Evropské země hlásí nové varianty omikronu

Léto by podle něj mělo být epidemiologicky klidné i proto, že se třeba děti nebudu setkávat ve škole. Výraznější nárůst nových případů hlásí některé evropské země, třeba Portugalsko. Podle odborníků jsou důvodem nové varianty omikronu.

V Česku je ale zatím sekvenace prokázaly jen v jednotkách případů. „Ale je vysoce pravděpodobné, že se do podzimu vyselektují. Z hlediska jejich závažnosti – průběžně stoupá virulence těch kmenů, to znamená, že nakazí větší počet lidí. My vidíme, že tyto infekce nejsou natolik závažné,“ popsal ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

Podle resortu zdravotnictví dál platí, že přípravy na další možnou vlnou je potřeba směřovat k podzimu. Přeočkování by se mělo týkat vybraných skupin, které ministerstvo hodlá vyselektovat podle údajů ze zahraničí. „Koho mutace ohrožuje nejvíce, tak těmto skupinám budeme potom následně doporučovat to očkování,“ uvedl Pavlovic. 

Už v druhé polovině srpna chce ministerstvo také spustit informační kampaň.