Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová oznámila kandidaturu na prezidentku

Danuše Nerudová bude kandidovat na prezidentku republiky. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity to oznámila na svém twitterovém účtu. Neozřejmila zatím, zda bude sbírat podpisy občanů, anebo svoji kandidaturu zaštítí hlasy zákonodárců. V řadě uchazečů o Hrad je třiačtyřicetiletá Nerudová druhou bývalou hlavou vysoké školy.

„Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy,“ uvedla při oznámení kandidatury ekonomka, která za minulé vlády předsedala důchodové komisi.

V nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny hovořila Nerudová o třech výzvách, které na nového prezidenta čekají. Jsou jimi podle ní vyvedení země z ekonomické krize, dopady klimatické změny a navracení důstojnosti lidem. „Chtěla bych být prezidentkou všech, nejen určité části občanů. Chtěla bych být prezidentkou, která vrací lidi stojící na okraji společnosti zpět,“ řekla listu. Nynější prezident Miloš Zeman je podle ní starý nemocný muž, který je  „prezidentem svých spolupracovníků, ale rozhodně není prezidentem 10,5 milionu lidí“.

Kandidaturu na prezidenta oznámily již dvě desítky lidí. Danuše Nerudová není první emeritní hlavou velké univerzity – kandidovat chce i bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Z aktivních politiků oznámil zatím kandidaturu europoslanec Hynek Blaško (SPD) a senátor Marek Hilšer (MHS), z bývalých politiků podnikatel a exposlanec Tomáš Březina.

Dále by na Hrad chtěli například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, šéf hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES Jakub Olbert, teolog a mediální expert Ivo Mareš nebo podnikatelé Karel Diviš a Karel Janeček. Kandidaturu oznámila také šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová. Zatímco však ostatní vesměs hovoří o snaze sesbírat podpisy občanů, Rohanová oznámila, že má potřebný počet poslanců. Jsou to však členové minulé sněmovny, není proto jasné, zda jí budou stačit.

Další lidé svoji kandidaturu zatím definitivně nestvrdili, ale ani nevyvrátili spekulace. Zejména jsou to bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a bývalý náčelník armádního generálního štábu Petr Pavel.

Aby mohl uchazeč o prezidentský úřad kandidovat, musí – kromě splnění dalších zákonných požadavků, jako je věk nad 40 let – sesbírat podpisy buď padesáti tisíc občanů, nebo dvaceti poslanců, případně deseti senátorů.