Debata o vládní uprchlické strategii ve sněmovně skončila po hodině, pokračovat bude ve středu

Události: Sněmovna se nedostala k jednání o zrušení EET (zdroj: ČT24)

Předlohu o úplném zrušení elektronické evidence tržeb (EET) měla sněmovna začít projednávat v úterý odpoledne jako první bod pokračování řádné schůze, nakonec se k ní ale vůbec nedostala, protože jen schválení programu schůze trvalo přibližně tři hodiny. Následně bylo jednání do 18 hodin přerušeno. Po pauze začali zákonodárci debatovat o vládní strategii ke zvládání uprchlické krize vyvolané válkou na Ukrajině. Rozprava skončila přibližně po hodině, pokračovat bude ve středu ráno.

Po 18. hodině se jednání příliš neposunulo vpřed – slovo si vzal předseda SPD Tomio Okamura, který začal obšírně kritizovat vládu za její přístup k uprchlické krizi. Mimo jiné chtěl vědět, jak to bude s umísťováním ukrajinských dětí do škol či jak se bude řešit nedostatek pediatrů. Odpovědí na své otázky se ale zatím nedočkal, schůze byla těsně po 19. hodině přerušena poté, co ministři kvůli urážkám šéfa SPD odešli z jednání.

„Všichni jsme byli svědky toho, že se na jednání pléna nejen obstruuje, ale také nadává a vyvolává nenávist,“ komentoval před novináři dění v sálu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ministři podle něho chtěli mluvit o zvládání přílivu běženců, ale nedostali se ke slovu a museli poslouchat urážky. „Ty projevy xenofobie a nenávisti vůči lidem, kteří sem prchají před válkou, byly tak ohromné, že jsme na to museli adekvátním způsobem reagovat,“ dodal.

Vleklá debata o programu

Už debata o změnách programu schůze sněmovny zabrala odpoledne poslancům přes 2,5 hodiny. Úpravy prosazovali zejména zákonodárci z opozičních hnutí ANO a SPD. Předseda koaličního klubu ODS Marek Benda (ODS) pak opozici vinil z „čisté obstrukce“. Koalice chtěla projednat v úvodním kole sporný vládní návrh, který ruší zákon o elektronické evidenci tržeb, ale dolní komora už se k němu v úterý zřejmě nedostane.

O návrhu na dobrovolné užívání EET před úterní schůzí sněmovny jednal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se šéfkou opozičního klubu ANO Alenou Schillerovou. Podle Bendy bude EET zrušená, spolu s předsedou klubu lidovců Markem Výborným nevyloučil ale debaty při dalším jednání sněmovny. „Prostor k debatám je ve druhém čtení návrhu,“ poznamenal Výborný.

Schillerová na tiskové konferenci před schůzí sněmovny řekla, že aktuální jednání se Stanjurou nemá hmatatelný závěr. Podle ní dobrovolné vedení EET požadují i někteří podnikatelé. Z vyjádření ministra podle ní vyplývá, že si věc promyslí, nemá ale konkrétní termín, do kdy by se Stanjura mohl vyjádřit.

Elektronickou evidenci tržeb zavedla vláda Bohuslava Sobotky v předminulém volebním období s cílem omezit daňové úniky a narovnat tím podnikatelské prostředí. Za koronavirové epidemie se evidence stala de facto dobrovolnou, a to až do konce letošního roku.

O EET se mělo jednat minulý týden

Kabinet Petra Fialy (ODS) má zrušení EET v programu. Poukazuje na podle něho zbytečnou byrokratickou zátěž podnikatelů i na provozní náklady státu, když se EET navíc týká jen hotovostních plateb.

Návrh na zrušení EET chtěla koalice projednat v prvním čtení spolu s dalšími kontroverzními předlohami na mimořádné schůzi minulý týden. Opoziční obstrukce ale plánu zabránily. Hnutí ANO i SPD se přiklánějí k zachování dobrovolnosti evidence.

Už loňské přerušení evidence v souvislosti s koronavirovou krizí znamenalo podle dřívějších vyjádření daňových odborníků fakticky její konec. Projekt považovali především za politickou záležitost. Finanční správa má i bez EET dostatek informací o činnosti podnikatelů, například přes kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty, uvedli.

Opozice kritizuje strategii k uprchlické krizi

K materiálu týkajícímu se migrace z Ukrajiny se kriticky staví zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Na rozdíl od vládních představitelů tvrdí, že se ve skutečnosti o strategii nejedná, když není dokument dostatečně podrobný a neobsahuje třeba ani termíny pro plnění nastíněných úkolů. Projednávání vládní strategie ve sněmovně bylo už dříve napevno zařazené na 18. hodinu.