Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin

Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.

Po zveřejnění případu se Polčák odměny vzdal a rezignoval na funkci místopředsedy STAN. Okamura však v úvodním projevu poukázal, že zůstává europoslancem. Chce, aby předseda STAN Vít Rakušan Polčáka vyzval k rezignaci a také objasnil, zda ho bude STAN v budoucnu opět nominovat na europoslance. „Polčák a hnutí STAN odmítají ze svého jednání vyvodit plnou politickou odpovědnost,“ řekl Okamura.

Vadí mu i to, že před hlasováním, v němž poslanci zvedli ruce pro odškodnění za exploze jednomyslně, Polčák nikomu z nich neřekl, že bude od obcí chtít za své služby peníze. „Účtoval si i za setkání s poslanci SPD,“ zdůraznil. Europoslanec by podle něj měl zveřejnit výkaz „všech veřejných zakázek z veřejných peněz za celou dobu, kdy je poslanec“. 

Polčáka Okamura ve svém projevu také obvinil i z pokusu o trestný čin. „Uváděl nás v omyl, aby získal majetkový prospěch. To je podle mého názoru podvod jak vyšitý,“ podotkl.

Předseda klubu SPD Radim Fiala se také vrátil do minulosti, kdy se hovořilo o vazbách Polčáka na podnikatele Michala Redla, který byl v minulosti stíhán v kauzách spojených s Radovanem Krejčířem. Stíhání bylo ukončeno díky dobrozdání lékařů, že Redl trpí duševní nemocí.

Okamura ve svém projevu kritizoval i STAN jako celek. Připomněl váhání jeho místopředsedy Jana Farského, který se nechtěl vzdát poslaneckého mandátu, i když jej čekala stáž ve Spojených státech, či kauzu kolem Věslava Michalika nominovaného původně hnutím na ministra průmyslu a obchodu. Tím se nestal, nominace se vzdal poté, co Deník N upozornil na jeho někdejší transakce s neprůhlednou kyperskou společností.

Zmínil se také o problémech ministra školství Petra Gazdíka. Vyšlo najevo, že má podíl ve firmě, i když se ho podle zákona o střetu zájmů měl po vstupu do vlády vzdát. Hájil se tím, že na něj zapomněl.

Po jeho půlhodinovém projevu vytkla předsedající Věra Kovářová (STAN) Okamurovi, že „používal některé výrazy, které se rozhodně nehodí na půdu Poslanecké sněmovny“.

Ještě před hlasováním o programu schůze vystoupila s přednostním právem i místopředsedkyně sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Řekla, že z jejího hlediska „nejde o konkrétní částku, o kterou si Stanislav Polčák řekl, ale o to, že slíbil prosazení zákona výměnou za peníze, a zároveň (…), že jeden z vrcholných politiků politické strany slibuje zařízení zákona a chce si za to vzít provizi“. Hovořila až o „mafiánském chování“.

Za problém považuje i to, že ne vždy přicházel Polčák za dalšími politiky coby advokát. „Vystupoval někdy v roli advokáta, který měl plnou moc od obcí, a vystupoval i jako předseda Sdružení místních samospráv,“ podotkla. Europoslanec má ve sdružení pozici čestného předsedy.

Mračková Vildumetzová vyzvala také ministra vnitra a předsedu STAN Víta Rakušana, aby do obcí poslal kontrolu, která se bude zabývat využitím peněz. „Čekala bych od vás, že řeknete ,já jsem to všechno zkontroloval, protože to patří do mého resortu,‘“ řekla.

Kovářová obvinila předchozí vlády, že nepřiznaly odškodnění rychleji

Kovářová potom vystoupila coby poslankyně STAN na obhajobu svého hnutí a Stanislava Polčáka. Obvinila předchozí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO), že nepřiznaly Vrbětickým odškodnění rychleji. „On (Polčák) se obcí ujal a ty věci potom měly rychlý spád,“ řekla Kovářová.

Kauza podle ní „žádnou velkou kauzou není a už vůbec ne tématem pro mimořádnou schůzi“. Kovářová se domnívá, že je nesrovnatelná například s kauzou předsedy ANO Babiše související s dotací pro Čapí hnízdo.

Polčák podle ní „udělal chybu, když si chtěl nechat za svou advokátskou práci zaplatil, za tuto chybu nese vinu i trest“.

Navrhovaný program schůze nese název „Politické podnikání Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN“. Opozice neprosadila debatu o Polčákově postupu předminulý týden na běžné sněmovní schůzi. Koalice navrhované zařazení nového bodu do jejího programu vetovala. 

Hrubá politická chyba, řekl Rakušan

Vít Rakušan již dříve odmítl obvinění lídra SPD Tomia Okamury, který označil STAN za politicko-podnikatelský projekt. Ve sněmovně nyní také zdůraznil, že Polčák nakonec ze zastupování obcí nic neměl.

„Obce kolem Vrbětic získaly milionové odškodné, Stanislav Polčák i jeho kolegové se vzdali odměny za jeho zastupování, Stanislav Polčák vyvodil politickou odpovědnost. Zda byl nebo nebyl ve střetu zájmů, v současné době řeší Advokátní komora,“ řekl.

Na adresu SPD a ANO řekl Rakušan, že „zloděj křičí chyťte zloděje“. Domnívá se, že někteří opoziční politici se také dostali do střetu zájmů, jmenoval Babiše, předsedkyni poslaneckého klubu ANO Alenu Schillerovou či místopřesedu téhož klubu Jaroslava Faltýnka. „Rozhodně se nebudeme obhajovat před lidmi, kteří mají sami máslo na hlavě,“ prohlásil šéf STAN.

Rakušan také na Okamurovu výzvu řekl, že nepodpoří Polčákovu nominaci do evropských voleb na kandidátce STAN. Podotkl však, že on sám podobu kandidátky stanovit nemůže, rozhodující jsou primárky.