Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.

Metuje na měřicí stanici Krčín v Novém Městě nad Metují kolísá na 120 centimetrech, což je více než dvojnásobek průměrného ročního stavu a je to zároveň deset centimetrů nad úrovní značící první stupeň povodňové aktivity. Ve čtvrtek byla Metuje i na druhém stupni, pod jeho spodní hranici se dostala ve dvě v noci.

Lužická Nisa v Liberci byla ve čtvrtek na prvním stupni, o půlnoci se dostala pod jeho spodní hranici, ale v pátek odpoledne hladina opět poněkud stoupla a kolísá mírně nad hraničními 85 centimetry.

Nejvýše vystoupala po čtvrtečních deštích hladina Labe ve Stanovicích, kde obvykle bývá asi metrová hloubka. Ve čtvrtek měla až 307 centimetrů. Ještě v pátek ráno byla na 244 centimetrech a hranici třetího stupně přesahovala o čtyři centimetry. Dopoledne byla povodeň na Labi i v Brodě u Jaroměře. Na Metuji byla kromě Nového Města i v Hronově a první stupeň byl i na Jizeře v Železném Brodě.

Výstraha platí až do soboty

Hladiny řek by podle meteorologů měly vesměs dál klesat. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na povodně je ale vyhlášena až do sobotního poledne. Týká se ale pouze Krkonoš a Jizerských hor, kde bude ještě pršet. „Vzestupy by již neměly dosáhnout čtvrtečních úrovní,“ uvedli meteorologové.

Hasiči ve čtvrtek na Trutnovsku a Náchodsku vyjížděli k asi třiceti čerpáním vody, hlavně z rozlitých potoků ze sklepů a garáží a z lagun na silnicích.

V pátek večer by podle předpovědi měl v Česku opět foukat silný vítr, který páchal značné škody už ve čtvrtek. Varování před větrem se týká téměř celé České republiky s výjimkou Zlínského kraje a východní části krajů Jihomoravského a Olomouckého.